latinica  ћирилица
04/04/2024 |  17:59 ⇒ 18:44 | Autor: RTRS

Prihvaćen sporazum o prekograničnoj saradnji sa Srbijom

Predsjedništvo BiH prihvatilo je danas sporazum između Srbije i BiH za "Ipa tri" program prekogranične saradnje za period do 2027. godine.
Predsjedništvo BiH - Foto: Ustupljena fotografija
Predsjedništvo BiHFoto: Ustupljena fotografija

Predsjedništvo BiH donijelo je i odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma–Šabac–Loznica–Zvornik–Tuzla–Doboj, između Savjeta ministara i Vlade Srbije.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je i sporazuma o finansiranju za Interreg /4-B/ "Ipa" program za dunavsku regiju za period od 2021 do 2027. godine između EU, BiH i Mađarske, te međunarodni sporazuma između EU i BiH o učešću BiH u programu Unije "Digitalna Evropa".

Prihvaćen je i ugovor o izmjenama i dopunama na Ugovor o grantu od 26. oktobra 2020. godine u vezi s investicionim grantom iz zajedničkog fonda za zapadni Balkan za "Projekat vodosnabdijevanja Gradačac", između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Danas je data saglasnost za otvaranje Ambasade Irske u BiH, saopšteno je iz Predsjadništva BiH.

Predsjedništvo BiH usvojilo je izvještaj o primjeni Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja i radu Subregionalne konsultativne komisije u 2023. godini.

U saopštenju se navodi da je k znanju primljen izvještaj o radu Ministarstva odbrane u Savjetu ministara za prošlu godinu.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje memoranduma o razumijevanju o bilateralnoj saradnji između Instituta za intelektualnu svojinu BiH i Kancelarije EU za intelektualnu svojinu, te prihvatilo pokroviteljstvo Samita o vještačkoj inteligenciji, koji će se u organizaciji Blum instituta održati od 7. do 8. avgusta u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru.