latinica  ћирилица
04/04/2024 |  17:58 ⇒ 20:14 | Autor: SRNA

Lajčak: U Briselu premošćene neke razlike

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak naveo je da su tokom nove runde dijaloga na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu premošćene neke razlike između prijedloga dvije strane i najavio da planira da se razgovori uskoro nastave, na osnovu ideja EU za postizanje kompromisa.
Miroslav Lajčak (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Miroslav Lajčak (foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Lajčak je na društvenoj mreži Iks naveo da je ponovo razgovarao sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem o privremenom rješenju za ljude na koje je uticala odluka takozvane Centralne banke Kosova o zabrani upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, prenijeli su beogradski mediji.

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković izjavio nakon sastanka u Briselu da je delegacija Beograda iznijela svoj izbalansirani prijedlog za kompromisno rješenje problema platnog prometa, ali da Priština nije pokazala volju za to.

Petković je najavio da za desetak dana očekuje novi poziv Lajčaka na temu dinara i plaćanja.

Istovremeno, Bisljimi tvrdi da je tokom pregovora u Briselu Lajčak iznio prijedlog rješenja za upotrebu dinara, koji je Priština prihvatila ali da je Beograd tražio dodatno vrijeme.

On je rekao da je Lajčakov prijedlog bio konstruktivan i da je na dobrom putu da se nađe rješenje koje najviše, kako on kaže, odgovara građanima Srbije, ali u isto vrijeme poštuje Uredba proštinske centralne banke.