latinica  ћирилица
04/04/2024 |  16:14 ⇒ 16:42 | Autor: RTRS

Za Јelenu Radivojević Stupar i Petra Babića Svetosavska nagrada - podstrek i obaveza (VIDEO)

Kao školski psiholog u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Prnjavoru Јelena Radivojević Stupar, radi od 2009. godine. Trudi se da kroz svoj rad pokaže šta je zapravo uloga školskog psihologa i koliko je psiholog važan za pravilan razvoj djeteta. Uprkos tome, predrasude u društvu i te kako su prisutne, uvriježeno je, kaže, mišljenje da se kod psihologa odlazi po kazni ili zbog nekog problema. Svetosavska nagrada, podstrek joj je da u narednom periodu radi još kvalitetnije.
Јelena Radivojević Stupar - Foto: RTRS
Јelena Radivojević StuparFoto: RTRS

- Јa sam doživjela da je na nama psiholozima da mi dokažemo da je naš posao unapređenje rada škole, da mi imamo mnogo slobode u svom radu, da osmišljavamo radionice u radu sa djecom koje će prevenirati različite oblike neprihvatljivih ponašanja, koje će kod djece razvijati ključne kompetencije, razvijati životne vještine. Za našu struku važi da ti svako može dati dobar savjet i negdje ljudi ne razumijeju koliko su psihološki savjeti stručni. Pored radionica sa djecom ja radim predavanja za roditelje na roditeljskim sastanicma, jer negdje isto smatram da ne možemo mi kao vaspitno-obrazovna ustanova očekivati da roditelji znaju sve ono što mi kao prosvjetni radnici, znamo - rekla je Radivojević Stupar.

Smatra da školski psiholog treba da izađe iz kancelarije i oslušne potrebe učenika i da im se u skladu sa tim ponude sadržaji koji će ih navesti na razmišljanje i društveni aktivizam. Zbog toga godišnje organizuje više od 60 radionica koje su prilagođene uzrastu učenika. Đaci nižih razreda najčešće uče o razumijevanju emocija, razvoju socijalnih vještina, a oni stariji o prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i profesionalnoj orijentaciji.

Јelena je četvrta dobitnica Svetosavske nagrade u kolektivu Osnovne škole "Branko Ćopić", što im je kažu istovremeno i obaveza da iz godine u godinu unapređuju kvalitet nastave koju trenutno pohađa 783 učenika.

Za nastavnika tehničkog obrazovanja i osnova informatike Petar Babić Svetosavska nagrada stigla je na zalasku karijere. Svih 40 godina staža u radnu knjižicu upisao je kao radnik škole "Nikola Tesla".

- Na kraju karijere dobio sam jednu nagradu koja mi zaista puno znači, znači neko je prepoznao moj rad. To je prije svega aktiv, kolektiv, ali i đaci i biti prije svega u timu najboljih je samo to priznanje, a pored toga što vas učenici vide i svoj rezzultat, to je nešto veliko što me ispunjava - dodao je on.

Ponosan je kaže na svoj rad za koji je dobio brojna priznanja i nagrade, ali mu daleko više znači uspjeh učenika.

Svetosavska nagrada je kaže rezultat kolektiva, ali i učenika koji su uvijek bili tu da novim idejama podstiču na rad i dodatan angažman.