latinica  ћирилица
04/04/2024 |  15:15 ⇒ 20:35 | Autor: RTS

Gašić: Osumnjičeni do detalja opisali zločin; Tijelo djevojčice još nije pronađeno

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić rekao je na konferenciji za novinare da su osumnjičeni do detalja opisali zločin, ali i da tijelo dvogodišnje djevojčice još nije pronađeno. Kako je naveo, imaju saznanja da se jedan od osumnjičenih vratio 28. marta na deponiju na kojoj su ostavili tijelo djevojčice i da ga je prebacio na drugu lokaciju.
Bratislav Gašić (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Bratislav Gašić (foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Retrospektiva događaja

Prema svim informacijama kojima raspolažemo, iznijeću vam retrospektivu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić na konferenciji za novinare. Rekao je da su osumnjičeni do detalja opisali zločin. Tijelo dvogodišnje djevojčice još nije pronađeno.

- Majka Ivana Ilić je u 13.10 došla sa djecom iz Bora. Ona se igrala sa djecom i slikala ih. Mužu je u 13.22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za par minuta je shvatila da Danke nema. U 13.51 je zvala muža, a policija je stigla u 13.59 časova - rekao je ministar Gašić.

U 18.57 časova aktiviran je sistem Pronađi me.

Osumnjičeni rekli ocu da nisu vidjeli djevojčicu

Ministar Gašić je rekao da su se osumnjičeni, nakon što su udarili djevojčicu, tokom vožnje dogovorili da tijelo bace.

- Dok su vozili zaustavio ih je otac djevojčice, koji je bio u automobilu i pitao da li su vidjeli djevojčicu, odgovorili su negativno - rekao je Gašić.

Oni su Starobanjskim putem, po dolasku na deponiju, bacili dijete na bedem sa gomilom smeća, a drugi je pazio da neko ne naiđe.

Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili tamo vozilo.

Na deponiji bili minut i 41 sekundu

Gašić je rekao da o monstruoznosti svjedoči i to da je na poziv direktora, D. D. otišao da traži djevojčicu u Banjskom polju, svjestan da ju je usmrtio.

Tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla iz Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva. To je bitno zato što je bilo simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu, rekao je Gašić.

Imamo saznanje da je jedan od osumnjičenih prebacio tijelo na drugu lokaciju

Gašić je rekao da su dvojica osumnjičenih poligrafski ispitani i da je vozač automobila imao zakašnjelu reakciju a suvozač je imao reakciju, oduzeta su sva tri automobila, odakle su uzeti sve što je potrebno za forenziku.

- Njih dvojica su nas odveli na deponiju, ali imamo saznanja da se jedan vratio 28. marta i da je prebacio tijelo na drugu lokaciju. Јedan na drugog prebacuju krivicu - rekao je Gašić.

O curenju informacija u medije

Na pitanje kako su tabloidi dobijali informacije o istrazi, Gašić je rekao da je obaveza u MUP-u da se na internu mrežu koju vidi veliki broj policijskih načelnika u Srbiji, šalju informacije - što je bilo i u slučaju hapšenja osumnjičenih. Poruka o hapšenju je na zajedničkoj mreži objavljena jutros u 8:03.

Gašić je rekao da neće da kaže da li je neko zloupotrebio položaj ali je podsjetio na privođenje pripadnika MUP-a koji je odavao svoja saznanja, koji je i ranije izlazio sa informacijama iz istrage.

- I ovog puta je zajedno sa određenim novinarima i advokatima bio u kontaktu. Pao je na poligrafu, i odmah je dobio disciplinsku prijavu. Mi smo se trudili da ne ugrozimo istragu, a da omogućimo novinarima pristup - rekao je Gašić.

Potraga za djevojčicom Dankom Ilić je tragično zaršena i zločin je potresao cijelu Srbiju.