latinica  ћирилица
04/04/2024 |  14:39 | Autor: TANЈUG

Britanski skijaš spasao živote dva brata u švajcarskim Alpima

Britanski skijaš Edvard Kuridž spasao je živote braće Tedija i Gaja Hičensa u švajcarskim Alpima kada je njihov helikopter skliznuo niz planinu tokom lavine.
Spašavanje u švajcarskim Alpama (Foto: EPA-EFE/WALLIS POLICE) -
Spašavanje u švajcarskim Alpama (Foto: EPA-EFE/WALLIS POLICE)

Kuridž je izgurao braću koja su takođe iz Velike Britanije, iz letjelice koja se srušila sa vrha planine Peti Komben u blizini Verbijea u utorak ujutro, prenio je Dejli telegraf.

Kuraž, koji je preživeo, bio je među šestoro ljudi u helikopteru tipa Air-Glaciers B3. Pilot je poginuo, kao i DŽejms Gof i njihov vodič Adam DŽordž iz Nju Hempšira, u Sjedinjenim Američkim Državama, piše list.

Neočekivana lavina je "progutala" helikopter i gurnula ga niz sjevernu padinu planine visoke 3.668 metara, saopštila je policija kantona Vale.

Kuraž, koji živi u Verbijeu u Švajcarskoj, padao je 500 metara niz strmu padinu, a zatim se zaustavio u pukotini. Bio je nasukan više od pet sati u snijegu prije nego što je odveden u bolnicu zbog preloma kostiju.

Braća Hičens su pala daleko od helikoptera, a spasile su ih službe hitne pomoći koje su na lice mjesta pozvale sedam spasilačkih helikoptera.

Istragu je pokrenulo švajcarsko federalno tužilaštvo, koje je nadležno za upravljanje vazduhoplovnim nesrećama.