latinica  ћирилица
04/04/2024 |  14:33 | Autor: SRNA

Prošle godine izdato 900 rješenja za kretanje oružja i vojne opreme

U BiH je tokom 2023. godine izadato 900 rješenja kojim se odobrava kretanje oružja i vojne opreme, što je za 7,91 odsto više nego 2022, navodi se u izvještaju koji je danas usvojio Savjet ministara.
Sjednica Savjeta ministara (foto: twitter.com/Vijeceministara) -
Sjednica Savjeta ministara (foto: twitter.com/Vijeceministara)

Od toga se 514 rješenja odnosilo na izvoz, a 386 na uvoz oružja i vojne opreme, navodi se u izvještaj Ministarstva bezbjednosti o provođenju Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme za prošlu godinu.

Prema ovom izvještaju, ukupno je 46 privrednih subjekata podnijelo zahtjeve za kretanje oružja i vojne opreme, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U prošloj godini izdano je 453 saglasnosti kojima se odobravalo kretanje između entiteta, kantona i Brčko distrikta BiH, što je porast za 11,85 odsto u odnosu na godinu ranije.

Na prijedlog Kabineta predsjedavajuće Savjeta ministara usvojena je Godišnja platforma o obavještajno-bezbjednosnoj politici, koja sadrži smjernice rada Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH za efikasno djelovanje u područjima njenog rada, s fokusom na zaštitu bezbjednosti BiH.

Tim dokumentom naglašena je opredijeljenost BiH za borbu protiv organizovanog kriminala i svih njegovih pojavnih oblika, čime zemlja jača saradnju sa EU u tom području i doprinosi regionalnoj stabilnosti, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.