latinica  ћирилица
04/04/2024 |  13:49 | Autor: SRNA

Košarac: Posjeta Orbana - ozbiljna pobjeda Srpske na međunarodnom planu

Posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Republici Srpskoj je ozbiljna pobjeda Srpske na međunarodnom planu i od nje koristi može imati i sama BiH, rekao je danas zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

Košarac je istakao da ova posjeta demantuje i sve one koji smatraju da Republika Srpska nema regionalni značaj, kao i one koji različitim narativima kažu da je politika Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika usamljena.

- Najbolji primjer toga jeste dolazak Orbana koji potvrđuje prijateljstvo mađarskog naroda, opredjeljenje Mađarske da podrži evropski put BiH, uz jasnu vidljivost Republike Srpske - rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On smatra i da ova posjeta Orbana potvrđuje njegovo opredjeljenje da sankcije nisu rješenje, te da one neće doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH koji su narušeni štetnom politikom Kristijana Šmita i ambasadora SAD u BiH Majka Marfija.

Košarac je naveo i da ne vidi potrebu za utrkivanjem bilo koga da umanjuje značaj dolaska Orbana u Banjaluku, zbog toga što Vlada Mađarske pomaže razvojne projekte u Republici Srpskoj.

- Vlada Mađarske želi da investira u sektor poljoprivrede, energetike i druge oblasti i to je ozbiljna regionalna dimenzija Republike Srpske - rekao je Košarac.

Delegacija Vlade Mađarske sa privrednicima doputovaće danas u dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dočekaće mađarskog premijera Viktora Orbana na Međunarodnom aerodromu u Mahovljanima u 19.00 časova, a prethodno će u 18.30 časova ministra inostranih poslova i trgovine Mađarske Petera Sijarta dočekati premijer Srpske Radovan Višković.