latinica  ћирилица
04/04/2024 |  13:40 | Autor: SRNA

Veliko interesovanje za nabavku mađarske opreme i mašina

Više od 85 odsto preduzeća i preduzetnika u Republici Srpskoj planira nabavku opreme za rad u bliskoj budućnosti, a njih 75 odsto izjasnilo se da bi kupilo mašinu ili opremu mađarske proizvodnje, saopšteno je iz Fondacije "Progresus".
Progresus - Foto: Ustupljena fotografija
ProgresusFoto: Ustupljena fotografija

Ovo su rezultati istraživanja koje je Fondacija "Progresus" sprovela na uzorku od 247 ispitanih preduzeća i preduzetnika iz 47 gradova i opština u Republici Srpskoj, te u Brčko distriktu od novembra prošle do januara ove godine.

Više od polovine ispitanih nije sigurno ili je sigurno da njihova trenutna finansijska situacija ne može ispratiti planiranja ulaganja, zbog čega se oko 60 odsto izjasnilo da bi u nabavci mađarskih mašina i opreme računali na subvencije.

Značajan nalaz istraživanja jeste da najmanje 80 odsto ispitanika koji nisu upoznati ni sa jednim mađarskim brendom ili proizvođačem opreme i mašina koje su im potrebne, navodi se u saopštenju.

Ispitanici koji su upoznati o mađarskim brendovima opreme koju žele da nabave su predstavnici preduzeća i preduzetnika iz oblasti prehrambene industrije i poljoprivrede - privrednih oblasti za koje Fondacija "Progresus" već sprovodi Program podrške u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Istraživanjem su obuhvaćena preduzeća i preduzetnici iz različitih proizvodnih i prerađivačkih oblasti, te povezanih djelatnosti prehrambene industrije i poljoprivrede, šumarstva i drvoprerade, metalske industrije, građevinarstva, turizma i ugostiteljstva, tekstilne i kožarske, elektro i hemijske industrije, te energetike.

Većina ispitanih preduzeća, više od 70 odsto, posluje duže od 10 godina, ima promet veći od 500.000 KM oko 63 odsto, a oko 25 odsto ih ima više od 50 zaposlenih.

Fondacija "Progresus" trenutno sprovodi Program podrške Vlade Mađarske u okviru dva javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima za nabavku mehanizacije i opreme mađarske proizvodnje.

Više od polovine ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške /BTP-23/ već je potpisano, a rok za potpisivanje ugovora je 19. april.

Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ovog programa odobreno je ukupno 17.831.095 evra bespovratnih sredstava za 1.141 korisnika, pri čemu je ukupna vrijednost tih nabavki 27.973.254 evra.

Odlukom je uslovno odobreno 5.535.348 evra bespovratnih sredstava za još 394 poljoprivredna proizvođača i prerađivača.

Realizacija navedenih projekata zavisi od eventualnog formalnog odobrenja dodatnih bespovratnih sredstava CED-u /mađarska neprofitna mreža za ekonomski razvoj Centralne Evrope – CED/ i Fondaciji.

Do ovog trenutka isporučeno je oko 97 odsto mehanizacije i opreme koja je kupljena u okviru prvog Јavnog poziva BTP-22, dok će preostalih oko 30 mašina, prema posljednjim informacijama distributera, biti isporučeno do kraja aprila ove godine.

Ukupno se u okviru prvog Јavnog poziva realizuju projekti za 641 poljoprivrednika, za koje je fondacija ukupno isplatila 8.806.226 evra bespovratnih sredstava, dodaje se u saopštenju.