latinica  ћирилица
04/04/2024 |  10:08 ⇒ 11:17 | Autor: SRNA

Na Ekonomskom forumu o ulaganju u nove proizvodne pogone

Na Ekonomskom forumu na kojem će sutra u Banjaluci učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske biće posebno organizovan dio u kojem će biti promovisani potencijali Srpske o mogućnosti ulaganja u nove proizvodne pogone, rečeno je Srni u Ministarstvu privrede i preduzetništva Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Iz Ministarstva su istakli da će na forumu učestvovati 22 privredna subjekta iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, finansija, građevinarstva, metalskog sektora, te vodosnabdijevanja i energetike.

U resornom ministarstvu pojasnili su da su benefiti ovakvog foruma višestruki, te podsjetili da neki od domaćih privrednika mogu proširiti postojeću saradnju sa mađarskim kolegama, dok će drugi imati priliku da je tek uspostave.

- Postoje i prethodni pregovori za ulaganju u energetski sektor i vodosnabdijevanje, pa će na forumu biti riječi i o tome - naveli su iz resornog ministarstva.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva su naglasili da je namjera proširenje saradnje sa Mađarskom u više sektora - u segmentu unapređenja spoljnotrgovinske razmjene, stranih ulaganja u Republiku Srpsku i ulaganja u pojedine energetske i projekte vodosnabdijevanja.

Premijer Mađarske Viktor Orban i članovi Vlade i državnih agencija danas će doputovati u posjetu Republici Srpskoj.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću ranije je najavljeno da će sutra biti održan Ekonomski forum na kojem će učestvovati privrednici iz Republike Srpske i Mađarske.

U delegaciji Mađarske biće predsjednik Vlade Viktor Orban, ministar inostranih poslova Peter Sijarto, ministar ekonomskog razvoja Marton Nađ, direktor mađarske Agencije za promociju izvoza Gabor Јenei, kao i predstavnici 23 kompanije iz energetike, poljoprivrede, finansija, prehrambrene industrije i drugih oblasti.

Republika Srpska i Mađarska već imaju dobru saradnju, a forum u Banjaluci biće prilika da se dogovori realizacija novih zajedničkih projekata, poručeno je ranije iz Vlade Srpske.