latinica  ћирилица
04/04/2024 |  09:09 ⇒ 11:48 | Autor: RTRS

Višković: Sa Mađarskom očekujemo investicije koji su znatno veće od do sada dogovorenih 100 miliona evra (VIDEO)

Sa Mađarskom očekujemo investicije koji su znatno veće od do sada dogovorenih 100 miliona evra, rekao je u našem Јutarnjem programu predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Јutarnji program - gost Radovan Višković - Foto: RTRS
Јutarnji program - gost Radovan ViškovićFoto: RTRS

Istakao da će sutra na Ekonomskom forum u Banjaluci biti više od 20 mađarskih kompanija.

- Sa naše strane biće preko 70 privrednih subjekata koji su zainteresovani za saradnju. Organizovaćemo i mogućnost pojedinačnih razgovora kao i poslovni ručak gdje će se nastaviti pregovori - rekao je Višković.

Višković je podsjetio na tri projekta koji su trebali raditi partneri iz Njemačke.

- Oni su najavili da će se povući iz tih projekata. U suštini, Mađarska je prihvatila da radi te projekte. Međutim, nismo bili u mogućnosti da potpišemo protokole sa mađarskom stranom, jer njemački partneri nisu zvanično istupili iz projekata - naveo je Višković.

Međutim, kako je naveo, rok za te projekte je mjesec maj.

- Mi ćemo čekati da isteknu rokovi i onda ćemo ići u realizaciju sa mađarskim investitorima. Nećemo jednostrano da raskidamo ugovor zbog eventualnih posljedica - pojasnio je Višković.

Istakao je da ti projekti vrijede preko 100 miliona evra.

- Suštinski, imamo ovo ugovoreno, samo čekamo da prođe taj rok. Sutra već očekujemo dogovore i ugovore za nove projekte, koji će biti i veći od ovih 100 miliona evra - izjavio je Višković.

Naglasio je da će na forumu biti prisutni i predstavnici privrednih komora Srpske i Mađarske.

- Razgovaramo o konkretnoj saradnji. Svaka strana investicija i novo radno mjesto je benefit za Srpsku i naše građane. Ovi projekti će se realizovati i očekujemo velike benefite od ovog foruma - naglasio je Višković.