latinica  ћирилица
04/04/2024 |  08:53 ⇒ 09:08 | Autor: RTRS

Eksprimentalna mala matura i ove godine u svim osnovnim školama

O primjeni male mature kao modela vrednovanja znanja pri upisu u srednje škole odlučiće Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

U svim osnovnim školama u Republici Srpskoj u ovoj školskoj godini biće sprovedena eksperimentalna mala matura za učenike završnog razreda osnovne škole, a testovi pred đacima će se naći 29. i 30. maja ove godine. Potvrdili su to predstavnici Republičkog pedagoškog zavoda gostujući u "Razbudilniku" Radija Republike Srpske.

Oni procjenjuju da je veoma važno da se sprovodi mala matura, ali da nije potrebana dodatna priprema učenika za ovakvu vrstu provjere znanja. Učenici će biti testirani po okončanju svih nastavnih aktivnosti, što podrazumijeva i završetak popravnog ispita.

– U skladu sa programom eksperimentalne male mature, učenici devetog razreda će rješavati nizove zadataka objektivnog tipa iz srpskog jezika, jezika bošnjačkog naroda, za učenike koji jezik bošnjačkog naroda izučavaju na prostoru Republike Srpske i matematike – rekao je Zoran Bogdanović, načelnik odjeljenja za vrednovanje kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada iz Republičkog pedagoškog zavoda.

Zbirke zadataka za malu maturu u Srpskoj su spremne i mogu se naći na sajtu Republičkog pedagoškog zavoda. Zbirka iz srpskog jezika, koju je pripremalo više nastavnika, obuhvata zadatke iz gramatike, pravopisa i književnosti.

Kada je riječ o zbirci iz matematike, pred devetacima će se naći skupovi, brojevi i operacije, zatim algebra i funkcije, te obrada podataka, geometrija i mjerenje.

- O primjeni male mature kao modela vrednovanja znanja pri upisu u srednje škole odlučiće Ministartvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ali za sada se to još ne zna - rekla je Milija Marjanović, načelnica odjeljenja za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Analize eksperimentalne mature za prošlu školsku godinu pokazale su da je ukupan procenat riješenosti zadataka iz srpskog jezika bio 45,09 odsto, što pripada niskom nivou postignuća. Ukupan procenat riješenosti zadataka iz matematike iznosio je 35,28 odsto što pripada nivou postignuća "ne zadovoljava".