latinica  ћирилица
04/04/2024 |  07:21 ⇒ 10:49 | Autor: RTRS

Romić: "Nametanje" izmjena Izbornog zakona BiH vezano za postupak protiv Dodika (VIDEO)

Izmjene Izbornog zakona, Kristijan Šmit odlučio je da "nametne" samo koji dan nakon što je iz Brisela stiglo "zeleno svjetlo" za pregovarački put BiH. Time je, prema mišljenju stručne javnosti, udario šamar i pokušajima domaćeg dogovora, ali i nastojanjima Brisela da osamostali BiH. I Brisel mu je to zamjerio.
Marko Romić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Marko RomićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Pravnik i savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić istakao je u našem Јutarnjem programu da "nametanje" izmjena Izbornog zakona BiH vezano za postupak protiv predsjednika Srpske Milorad Dodika pred Sudom BiH.

- Namjera nije dobra i nastupaju kao po diktatu. Prvo smo imali nametanje izmjena Krivičnog zakonika BiH, a onda Izbornog zakona i sve je povezano sa postupkom protiv Dodika, što se vidi u tim izmjenama - pojasnio je Romić.

Istakao je da njemački diplomata Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

- Nije izabran u Savjetu bezbjednosti - naveo je Romić.

Naglasio je Šmit smeta evropskom putu BiH.

- On je najveći teret BiH - kaže Romić.

Komentarisao je i "nametanje" tehničkih izmjena Izbornog zakona.

- Šmit "nameće" nešto što ne postoji ni u velikom broju u zemalja zapadne Evrope, čak ni u njegovoj zemlji na svim nivoima - naveo je Romić.

Dodao je da je pitanje pitanje da li svi dijelovi Srpske i FBiH uopšte u mogućnosti da sprovedu izbore sa korištenjem najnovijih tehnologija.

Poručio je da je najbolje da je Šmit povuče.

- Srpska ovakve izmjene zakona neće sprovesti - jasan je Romić.