latinica  ћирилица
30/03/2024 |  19:37 ⇒ 19:40 | Autor: SRNA

Pale: Nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

Kulturno-umjetnička društva i ansambli sa Pala, iz Kumanova, Vrbasa, Banjaluke i Vukovara večeras su na Palama igrom i pjesmom predstavila svoja umijeća u okviru kulturno-sportske manifestacije "Susreti srpskih zemalja".
Manifestacija "Susreti srpskih zemalja" - Foto: SRNA
Manifestacija "Susreti srpskih zemalja"Foto: SRNA

Radosav Radaković iz Ansambla narodnih igara "Veselin Masleša" iz Banjaluke rekao je da im je ovo drugo učešće na ovoj manifestaciji, a publici su se večeras predstavili tradicionalnim koreografijama iz Republike Srpske - glamočkim gluvim kolom i zmijanjskim kolom.

- U Dječijem ansamblu imamo oko 90 djece i mogu reći da su mladi zainteresovani i hoće da učestvuju u očuvanju srpske tradicije, kulture koja je široka i rasprostranjena i zato treba da je čuvamo - izjavio je Radaković novinarima.

Predsjednik KUD-a "Srpski vez" iz Kumanova Dalibor Kitanović rekao je da im je čast što su dio važne i posebne manifestacije koja okuplja cijeli region u Republici Srpskoj, koju smatraju drugom domovinom, te naveo da je na Pale stiglo 20 njihovih članova.

- Manifestacija je važna i zbog očuvanja srpskog identiteta, posebno što se mi u Sjevernoj Makedoniji borimo sa raznim izazovima i problemima, a predstavljanje na Palama i druženje na Јahorini nam daje vjetar u leđa - istakao je Kitanović i dodao da su jedino aktivno srpsko kulturno-umjetničko društvo u Kumanovu i cilj im je očuvanje srpskog identiteta, srpskog jezika, kulture i tradicije.

On je naveo da imaju 150 članova, folklornu sekciju, orkestar, etno-grupu, svoju bibloteku sa više od 1.000 srpskih knjiga, te da srpski jezik izučavaju dva puta nedjeljno.

Kitanović je rekao da KUD ima dosta ostvarenih rezultata i da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobili orden za kulturna stvaranja i saradnju sa Srbima iz regiona.

Zoran Novoselac iz Ansambla narodnih igara "Prosvjeta" iz Vukovara rekao je da su drugi put na Palama, a publici su se predstavili sa srpskim igrama Zapadne Slavonije i igrama iz okoline Užica.

- Igrama i pjesmom čuvaju se srpska tradicija, kultura i običaji - rekao je Novoselac.

Milan Sušić iz Folklornog ansambla Kulturnog centra "Vrbas" iz Vrbasa naveo je da su se predstavili sa igrama iz okoline Beograda i iz okoline Vladičinog Hana, te naglasio da je ekipa puna entuzijazma i želje za čuvanjem srpske tradicije, kulture i predstavljanjem, kako u Srpskoj, tako i širom Balkana.

Ovogodišnji, 27. "Susreti srpskih zemalja", održavaju se u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije, a trajaće do sutra.