latinica  ћирилица
30/03/2024 |  19:02 ⇒ 19:41 | Autor: RTRS

Dodik: Ponašanje "Trojke" politički iracionalno i štetno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ponašanje "Trojke" politički iracionalno i štetno i da je deklarisala potencijal da bude Bošnjacima prihvatljiva forma prodržavne politike.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Kaže /Elmedin/ Dino Konaković da su moje pozicije neozbiljne i dječije i da njega i "Trojku" ne mogu isprepadati. Usput podvlači kako isključivanje OHR-a i američkog ambasadora iz odlučivanja u BiH za njega nije zdrava pamet. Zamolio bih sve građane, bez obzira na to kom narodu pripadaju, da razmisle o ovim riječima na trezven način - napisao je Dodik na društvenim mrežama.

On dalje navodi da je, prema Konakovićevoj logici, "neozbiljna politika Republike Srpske isključivo fokusirana na dogovore i kompromise sa demokratski i legalno izabranim predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda, a ozbiljna politika zaobilaženja predstavnika miliona građana tvoje zemlje da bi ti zakon nametnuo stranac".

- Dječije je, prema Konakovićevoj logici, biti čovjek i držati riječ. Odraslo je, valjda, sa nama sjediti i riječ dati, a onda ujka Šmitu pod skute otrčati. Usput, valjalo bi Konakovićevo logičko promišljanje dati na lekturu Nerminu ili Edinu, možda bi otkrili da u istu rečenicu stavlja lažnog Šmita i ambasadora SAD. Hvala mu na tome što i sam potvrđuje koja kuhinja stoji iza razgradnje BiH - istakao je Dodik.

On je naglasio da je ponašanje "Trojke" politički iracionalno i štetno, dodajući da EU nije nagradila Šmitovu sujetu i američki imperijalizam, nego je pozitivno ocijenila njihovu sposobnost da se dogovaraju.

- Da ste bar malo racionalni, našli biste način da ostanete u tim pozitivnim procesima osim što saučestvujete u njihovom razvaljivanju kao pijuni tuđih interesa, a ne zastupnici interesa svog naroda - naveo je Dodik.

On je rekao da je politika "Trojke" deklarisala potencijal da bude neka Bošnjacima prihvatljiva forma prodržavne politike, gdje je viđen prostor za kompromis imajući u vidu interese Republike Srpske.

- Politika SDA, zbog koje su pali sa vlasti, je u trenutku pada uveliko bila agresivna nacionalistička politika koja nije vidjela interese drugih. Takva kakva je, imala je bar neku kopču sa bošnjačkim biračkim tijelom. Politika "Trojke", ako se pod hitno ne urazume, jedinu kopču ima sa skutima Kristijana Šmita i zvonom na Ambasadi SAD - istakao je Dodik.

On je rekao da je sve napisano u zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske ozbiljno i vrlo zrelo i odgovorno.

- Vratite se stvarima o kojima smo razgovarali i dogovorili se i kriza koju ste proizveli će nestati. Nemojte se uzdati u to da ću se ja ili neko iz Republike Srpske uplašiti vaših riječi. Nas obavezuje samo riječ naših birača. To je demokratija. Ti za koje vi sve ovo radite imaju ravno nula glasova u BiH. Mislite o tome, logičaru Dino - poručio je Dodik.