latinica  ћирилица
30/03/2024 |  19:01 ⇒ 21:10 | Autor: SRNA

Od 1. aprila redovni remont NE Krško

U Nuklearnoj elektrani Krško u ponedjeljak, 1. aprila, nakon zaustavljanja elektrane, počeće redovni remont koji će trajati mjesec dana.
Nulearka Krško (Foto: EPA/STRINGER, ilustracija) -
Nulearka Krško (Foto: EPA/STRINGER, ilustracija)

Iz ove nuklearke najavljeno je da će biti zamijenjeno gorivo, obavljeni preventivni pregledi i intervencije održavanja, te nadzorna testiranja.

Riječ je o procesu provjeravanja i obnove opreme da bi osigurali njenu pouzdanost tokom rada. Većina opreme, ugrađene u nuklearnu elektranu može se održavati jedino kada je elektrana zaustavljena i ohlađena, objasnili su iz elektrane.

U remontu će učestvovati više od 1.000 radnika vanjskih izvođača, a kvalitet remontnih radova nadziraće Uprava Slovenije za nuklearnu bezbjednost, a pratiće ih ovlaštene organizacije koje će nakon remonta dati stručno mišljenje.

Sve remontne radove vode i kontrolišu zaposleni u elektrani, a pridružiće se i vanjski izvođači iz Slovenije i Hrvatske, te međunarodni izvođači specifičnih radova u nuklearnoj industriji.

- Sa prvom kampanjom premještanja istrošenog goriva u suvo skladište završili smo opsežnu tehnološku nadgradnju i povećali otpornost elektrane na malo vjerovatne ekstremne prirodne i ostale pojave, te ispunili odluku uprave Slovenije za nuklearnu bezbjednost. Treći periodični bezbjednosni pregled potvrdio je da Nuklearna elektrana Krško ispunjava uslove za produženje dozvole za rad - navode iz Krškog.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz nuklearke Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.