latinica  ћирилица
30/03/2024 |  19:01 ⇒ 19:07 | Autor: TANЈUG

Zaharova: Sankcije ne mogu služiti kao neselektivno oružje za kažnjavanje

Rusija ozbiljno shvata sankcije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ali ne može da stoji skrštenih ruku dok se ove mjere pretvaraju u neselektivno oružje za kažnjavanje različitih država, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Zaharova je tako prokomentarisala reakciju Zapada na ruski veto na nacrt rezolucije kojom je trebalo da bude produžen mandat komiteta SB za sankcije Severnoj Koreji, prenio je TASS.

- Rusija ozbiljno shvata pitanje sankcija Saveta bezbjednosti UN, koje imaju za cilj očuvanje mira i stabilnosti. Ona se pridržava odluka koje je Savjet pregovarao. Ne možemo da stojimo skrštenih ruku, kada se ove ekstremne mjere pretvaraju u neselektivno oružje kažnjavanje pojedinih država - istakla je ona.

Prema njenim riječima, upravo to se dogodilo u kontekstu situacije oko Korejskog poluostrva.

- Јasno je vidljivo da su beskrajne sankcije potpuno beskorisne za postizanje navedenih ciljeva, već vode ka finansijskoj i ekonomskoj blokadi cijele države sa svim odgovarajućim posljedicama po stanovništvo - istakla je Zaharova.

Prema riječima Zaharove, agresivna reakcija SAD i nekih drugih zapadnih država na ruski veto "nije iznenađujuća", jer su pomenuti međunarodni akteri "mnogo uložili u ovaj instrument za praćenje i nadali se da će nastaviti da ga koriste za rješavanje sopstvenih geopolitičkih zadataka" protiv Pjongjanga.

- Cilj djelovanja grupe eksperata, koja se ne može nazvati nezavisnom i nepristrasnom, nije bio da se održi međunarodna i regionalna bezbednost, već da se kompromituje Pjongjang i diskredituju prijatelji Sjeverne Koreje - istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je navela da Rusija očekuje da će priča sa ekspertskom grupom za Sjevernu Koreju biti dobra lekcija, a da će UN početi da se oslobađaju zavisnosti od svojih američkih "lutkara".