latinica  ћирилица
30/03/2024 |  18:50 | Autor: SRNA

Berlin: Protesti protiv rata u Ukrajini

Hiljade ljudi izašlo je na ulice Berlina u okviru uskršnjih protesta za mir u Ukrajini i protiv učešća Njemačke u tom sukobu, javljaju RIA Novosti.
Marš u Berlinu (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Marš u Berlinu (Foto: EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Marševi za mir održavaju se svake godine na uskršnje veče već dugi niz godina. Najveći ovogodišnji marš organizovao je pokret "Fridenskoordinacija", koji objedinjuje različite mirovne inicijative.

Demonstranti su se okupili u 13.00 časova u istočnom dijelu Berlina, a učetvovalo je više hiljada ljudi.

Protest se održava pod sloganom "Borbena gotovost? Nikad više". Mnogi demonstranti donijeli su kombinovane rusko-njemačke i palestinske zastave.

- Vlada želi da Bundesver i stanovništvo osposobi za borbu. Vlada, takođe, smatra da je politika detanta bila greška i da evropska bezbjednosna politika sada može da bude usmjerena samo protiv Rusije - napisali su organizatori u najavi demonstracija.

Učesnici su pozvali na mirovne pregovore o Ukrajini.

- Ludilo je da zeleni političari iz svojih udobnih kuća, koje nikad nisu vidjele rat, pozivaju Ukrajince da uđu u rovove - rekao je bivši diplomata OEBS Mihael fon der Šulenburg obraćajući se demonstrantima.

Govornici su, takođe, pozvali na obustavu isporuke oružja zonama sukoba i založili se za svjetski mir i panevropski sistem bezbjednosti koji uključuje Rusiju.