latinica  ћирилица
30/03/2024 |  16:48 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

"Susreti srpskih zemalja": Predsjedniku Srpske ikona Svetog Save (VIDEO)

Na svečanost povodom tridesete godišnjice kulturno-sportske manifestacije "Susreti srpskih zemalja", koja je okupila 220 učesnika iz Srpske i regiona u Palama, predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku dodijeljena je ikona Svetog Save.
"Susreti srpskih zemalja" - Foto: SRNA
"Susreti srpskih zemalja"Foto: SRNA

Ikone će naknadno biti uručene i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu srpskom Porfiriju, mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, režiseru Emiru Kusturici i teniseru Novaku Đokoviću.

Manifestacija "Sureti srpskih zemalja" nastala je iz potrebe za očuvanjem tradicije, kulture, jezika i pisma.

Predsjednik Organizacionog odbora "Susreta srpskih zemalja" Zoran Baćanović rekao da je cilj manifestacija da se svi Srbi koji dolaze sa prostora bivše Јugoslavije nađu na jednom mjestu i da rade na očuvanju kulture, tradicije, jezika i običaja i svega zajedničkog.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da ova manifestacija svaki put dokazuje koliki je bitno okupljanje srpskih zemlja, kao i očuvanje srpskog identiteta kroz kulturu i tradiciju.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izrazio je zadovoljstvo što su Pale i grad Istočno Saarjevo domaćini ljudima koji su od 1994. godine pokrenuli ideju "Susreta srpskih zemalja", a svi su usmjereni na to da vrijednosti srpskog naroda budu sačuvane.