latinica  ћирилица
30/03/2024 |  14:25 | Autor: SRNA

Nosović: Osnovni cilj - borba za prava logoraša

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović izjavio je danas u Brčkom da je najvažnije da ova organizacija dobije satisfakciju u vidu zakona ili dijela zakona o pravima i mogućnostima liječenja njenih članova i ostvarivanja nekih životnih pitanja.
Anđelko Nosović - Foto: RTRS
Anđelko NosovićFoto: RTRS

Nosović je, u pauzi sjednice Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske u Brčkom, rekao da je iskazana ogromna podrška i spremnost za učešće u odbrani Republike Srpske od napasti oličene u međunarodnoj zajednici i muslimanskim sudovima.

- Očigledno je da dolazimo u situaciju da srpski narod više nema prava, niti očekuje pravo od međunarodne zajednice i sudova -  naglasio je Nosović.

On je poručio da se mora organizovati i braniti, jer onaj ko ne zna šta znači nemati slobodu, ne može ni cijeniti Republiku Srpsku, srpski narod i slobodu.

- Izgubimo li Republiku Srpsku, džaba nam sva borba i žrtve koje smo uložili i dali za ovu državu - rekao je Nosović.

On je naveo da je na sjednici razmatran plan rada Saveza logoraša Republike Srpske za ovu godinu u kome se ističe da je osnovni cilj - borba za prava logoraša.

- Tražimo da se poveća dodatak, da se logorašima koji su bolesni omogući banjska rehabilitacija, da se omogući participacija i mogućnost liječenja, jer nam je to sada više nego neophodno. Da nam se omogući da imamo određena prava i mogućnost da idemo na sudove u BiH, jer smo mi ti koji branimo istinu, slobodu i koji pokušavamo da dokažemo zločine nad srpskim narodom i nad nejači koju su oni zatvarali i proganjali - rekao je Nosović.

On je rekao da je na sjednici razgovarano i o obilježavanju Dana logoraša Republike Srpske – Spasovdana.

- Ustanovili smo Dan logoraša Republike Srpske – Spasovdan i prvi put smo ga obilježili 2022. godine. To nije samo Dan logoraša Odbrambeno-otadžbinskog rata, to je dan svih srpskih logoraša kroz istoriju. Obilježićemo taj dan, poslati poruku da se više nikada tako nešto ne desi i da se borimo za očuvanje slobode i mira - rekao je Nosović.

On je dodao da bi centralno obilježavanje uz prigodan program trebalo da bude održano u Višegradu.

Nosović je rekao da će u nastavku današnje sjednice biti izabran potpredsjednik Saveza logoraša Republike Srpske.