latinica  ћирилица
30/03/2024 |  12:17 | Autor: SRNA

Maja Kreća se vratila iz Slovenije - želi znanje koristiti u svojoj zemlji

Tridesetogodišnja Maja Kreća iz Prijedora studije je završila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, a master biologije i ekologije u Mariboru, nakon čega je odlučila da se vrati kako bi stečeno znanje koristila u svojoj zemlji.
Maja Kreća - Foto: SRNA
Maja KrećaFoto: SRNA

Kreća je od početka godine angažovana u Udruženju "Grin tim" iz Novog Grada kao projektni menadžer, te izrazila zadovoljstvo jer ima priliku da doprinese planiranju i realizaciji projekata, ali i da se edukuje.

Ona je izjavila Srni da je po završetku studija u Banjaluci na odsjeku za ekologiju i zaštitu životne sredine, kao i većina vršnjaka, razmišljala šta dalje, a da je Sloveniju izabrala kako bi bila bliže kući.

Kreća je objasnila da je, nakon odluke o odlasku, potražila informacije o mogućnosti nastavka studiranja, te se prijavila i upisala master studije biologije i ekologije u Mariboru.

- Otišla sam u oktobru 2020. godine. Nakon šest mjeseci, uz studije počela sam da radim i studentske poslove. Pokušala sam da nađem i posao u struci, poslala sam 20 prijava, a bila sam samo na jednom razgovoru - rekla je Kreća.

Ona je ispričala da je odluku da se vrati donijela po završetku studija.

- Vođena željom da znanje i iskustvo koje sam stekla upotrijebim u svojoj državi i da doprinesem koliko mogu. To nije bila odluka koja se donosi preko noći - navela je Kreća.

Ona je istakla da je odluku ovu životnu odluku donijela sa svojim mladićem, praveći listu prednosti i nedostataka.

- Kada je riječ o struci, Slovenija kao država ima prednosti, više mogućnosti za zaposlenje, ali je preovladavala želja za napretkom u svojoj zemlji. Bio je to izazov, ali sam naučila da se borim u životu - istakla je Kreća.

Ona se u rodni grad vratila početkom novembra prošle godine, a reakcije okoline su, kaže, uglavnom bile pozitivne.

- Bilo je i onih koji su rekli šta ćeš sad, ali ja sam to sve prihvatila sa pozitivnim razmišljanjem i nadom da će to biti uspješno -  rekla je Kreća.

Prema njenim riječima, u decembru je stupila u kontakt sa Udruženjem "Grin tim" iz Novog Grada, gdje radi od početka godine.

"NISMO SE POKAЈALI"

Ona je istakla da je boravak u Sloveniji lijepo iskustvo, te da je upoznala mnogo novih prijatelja i stekla nova iskustva.

- Imamo prijatelje koji su ostali i ja razumijem, to je njihova odluka. Mi smo se vratili. Sa vjerom smo stupili u sve to i nismo se pokajali - poručila je Kreća.