latinica  ћирилица
30/03/2024 |  11:56 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

U Prijedoru promovisana knjiga "Od Grmeča do Dejtona i dalje" (VIDEO)

U prijedorskoj Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" promovisana je knjiga "Od Grmeča do Dejtona i dalje", autora Vladimira Lukića. Knjiga je autobigrafsko djelo, ali i riznica istorijskih dokumenata i svjedočenja od posebnog značaja.
Vladimir Lukić - Foto: RTRS
Vladimir LukićFoto: RTRS

Svoj životni put od rodnog sela Dabra, preko dva svjestka rata, Dejtona pa do danas, autor je sabrao među korice knjige.

"Od Grmeča do Dejtona i dalje" osvjetljava i neke od najvažnijih događaja iz života Republike Srpske čiji je akter i sam bio, poput potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Meni je veliki broj prijatelja, kolega i drugova znao govoriti, "Vlado, ako ti ne napišeš o Unproforu", a ja sam bio i tamo, i "ako ne napišeš o Dejtonu", to neće niko napisati - priča Lukić.

Јanko Velimirović jedan je od priređivača knjige, koji je istakao da se u knjizi nalaze samo inserti iz bogate autorove životne riznice.

Dodao je da posebno treba istaći Lukićev angažman na organizaciji međunarodnih konferencija o genocidu.

- Veliku pažnju zaslužuje njegovo angažovanje oko događaja u vezi sa Јasenovcem i Donjom Gradinom, ali i Šušnjarima u Sanskom Mostu, zatim Garavica u Bihaću, zapadne i istočne Hercegovine i svih mjesta gdje su bila stratišta - napominje Velimirović.

Iz prijedorske biblioteke "Ćirilo i Metodije" ističu da je riječ o izuzetno vrijednom djelu za istoriju Srpske.

- Ova knjiga je izuteno vrijedna dokumnetarno, i sigurna sam da će generacije koje dolaze imati priliku da iz nje čitaju neke pojedinosti koje nas posebno interesuju kada je u pitanju Dejtonski sporazum, a autor je o tome izuzetno dobro upoznat - rekla je Gordana Vila, direktorka Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru.

U narednom periodu Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" organizovaće predstavljanje "Knjige iz tišine" koja govori o stradanjima srpskog stanovništa u dubičkom selu Međeđa za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.