latinica  ћирилица
29/03/2024 |  15:57 ⇒ 18:01 | Autor: RTRS

Stjepanović: Izborni zakon Republike Srpske ima pravno utemeljenje (VIDEO)

Izborni zakon Republike Srpske ima pravno utemeljenje koje crpi iz Izbornog zakona BiH u kojem se navode načini na osnovu kojih se utvrđuju opšti principi za izbor na svim nivoima vlasti rekao je pravni predstavnik Republike Srpske Lazar Stjepanović gostujući u osamnaestoj epizodi podkasta "Granica postoji".
Lazar Stjepanović - Foto: Ustupljena fotografija
Lazar StjepanovićFoto: Ustupljena fotografija

On je objasnio da je tekst Izbornog zakona Republike Srpske pripremljen u skladu sa svim propisima u BiH.

- On prije svega ima svoj pravni osnov u Izbornom zakonu BiH. U članu 1 Izbornog zakona BiH se navodi da se tim zakonom uređuje izbor i imenovanje članova Predsjedništva BiH i članova Parlamentarne skupštine BiH, a da se utvrđuju samo opšti principi za izbor na svim nivoima vlasti. Rukovođeni tim članom to je dalo mogućnost entitetima da donesu svoj izborni zakon - pojasnio je Stjepanović.

Izborni zakon Srpske predstavlja svojevrsni odgovor na 116 tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit.

- Nije mi jasno da donosi takvu odluku kada je formirana radna grupa i kada smo mi radili na izmjenama Izbornog zakona BiH, ali ono što meni dalje nije jasno jeste koja je poenta na kraju donošenja Izbornog zakona BiH ako će opet biti taj jedan pojedinac koji će da vrši zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Koja je onda potreba postojanja bilo kojeg zakona, institucija, ako će on to sve da nameće? - upitao je Stjepanović.

Komentarišući nametnute tehničke izmjene Izbrnog zakona BiH, koje se iyme]u ostalog odnose na uvođenja skenera, video nadzora i elektronskog brojanja glasova Stjepanović kaže da niko nije protiv poboljšanja izbornog procesa ali da je važno da se to provede na ispravan način.

- Ko nama garantuje da ti glasovi kad se prikupe na jedno mjesto da će oni biti vjerodostojni i da se neće neke malverzacije vršiti. Mislim da je uvođenje tih tehnologija jako zahtjevno pitanje kojem treba ozbiljno da se pristupi i prouči sa svih strana. Ne možemo tek tako to prihvatiti. Znamo i da mali broj evropskih država koristi elektornski način glasanja upravo zbog te nesigurnosti - rekao je Stjepanović.

Stjepanović je podsjetio i na reakcije iz Evropske unije nakon što je takozvani Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH.

- Iz Evropske unije su upozorili da potezi Šmita nisu prihvatljivi i da samo institucije u BiH mogu donositi takve odluke - zaključio je Stjepanović.

Podkast "Granica postoji" emituje se svakog petka u 18.00 časova i nastavak je aktivnosti podrške institucijama Srpske iskazanim kroz narodne proteste koji su 17 puta organizovani na granici između Republike Srpske i susjedne FBiH.