latinica  ћирилица
28/03/2024 |  20:37 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Prijedor: Promovisana knjiga "Od Grmeča do Dejtona i dalje"

U prijedorskoj Narodnoj biblioteci "Ćirilo i Metodije" promovisana je knjiga "Od Grmeča do Dejtona i dalje", autora Vladimira Lukića. Knjiga je autobigrafsko djelo, ali i riznica istorijskih dokumenata i svjedočenja od posebnog značaja.
Promocija knjige "Od Grmeča do Dejtona i dalje", autora Vladimira Lukića - Foto: RTRS
Promocija knjige "Od Grmeča do Dejtona i dalje", autora Vladimira LukićaFoto: RTRS

Svoj životni put od rodnog sela Dabra, preko dva svjetska rata, pa sve od Dejtona pa do danas, autor je, na nagovor prijatelja i kolega, sabrao u korice jedne knjige.

"Od Grmeča do Dejtona i dalje" osvjetljava i neke od najvažnijih događaja iz života Republike Srpske čiji je akter i sam autor bio, a to su okolnosti pod kojima je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

- Meni je velik broj prijatelja, kolega drugova znao govoriti, Vlado, ako ti ne napišeš o Unproforu, ja sam bio i u Unproforu, ako ne napišeš o Dejtonu, to neće niko napisati - priča Vladimir Lukić, autor knjige.

Јanko Velimirović jedan je od priređivača knjige, koji je istakao da se u knjizi nalaze samo inserti iz bogate autorove životne riznice.

Dodao je da posebno treba istaći Lukićev angažman na organizaciji međunarodnih konferencija o genocidu.

- To je dug period i mnogo je toga prešlo pored njega i s njim i preko njegovih leđa, tako da je zavrijedilo pažnje da se objavi ova knjiga i da imamo priliku i da o njoj razgovaramo. Veliku pažnju zaslužuje njegovo angažovanje oko pitanja Јasenovca, Šušnjara u Sanskom Mostu, zatim Garavica u Bihaću, zapadne i istočne Hercegovina. Sve su to mjesta gdje su bila stratišta - rekao je Velimirović.

Iz prijedorske biblioteke "Ćirilo i Metodije" ističu da je riječ o izuzetno vrijednom djelu za istoriju Republike Srpske.

- Knjiga je predstavljena u Beogradu na sajmu, nakon toga u Banjaluci, evo sad imamo priliku da je predstavimo ovdje u Prijedoru. Knjiga je izuteno vrijedna, i sigurna sam da će generacije koje dolaze imati priliku da iz nje čitaju neke pojedinosti koje nas posebno interesuju kada je u pitanju Dejtonski sporazum, a on je eto izuzetno dobro upoznat - istakla je Gordana Vila, direktorka Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru.

U narednom periodu Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" organizovaće predstavljanje "Knjige iz tišine" koja govori o stradanjima srpskog stanovništa u dubičkom selu Međeđa za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske.