latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:01 ⇒ 15:02 | Autor: SRNA

Dodik: Srpska ne želi rat, nego funkcionisanje BiH u skladu sa Ustavom

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da Republika Srpska ne želi rat, niti širi islamofobiju, nego želi da se u BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Opozicionari izmišljaju stvari. To rade i kada govore o izborima, jer je činjenica da ljudi neće da glasaju za njih, a izlaznost na izbore je bila velika. Spreman sam da izađem na izbore u skladu sa zakonom koji opozicija napiše i sigurno je da bih pobjedio - rekao je Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

On je istakao da problemi u BiH nastaju zbog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i miješanja međunarodne zajednice.

Dodik je rekao da su predstavnici opozicije, obraćanjem u Narodnoj skupštini, promašili apsolutno sve.

- Razumijem opoziciono djelovanje, ali oni i danas pokazuju na koji način posmatraju stvari. Branislav Borenović /lider PDP-a/ pita šta od ovoga imaju obični građani? Kažem da građanini imaju redovne plate, da je prosječna povišena na 700 evra, da nikada nismo imali veći broj zaposlenih i da privreda bilježi rast. Imamo i značajne investicije, a uskoro ćemo otvoriti nekoliko fabrika - rekao je Dodik.

On je naveo da je vidljivo politikantstvo opozicije i ostrašćenost.

- Iz Bolnice "Srbija" su otišla dva doktora i šest medicinskih sestara, a Milan Miličević /lider SDS-a/ je kada o ovome govori sklon da dramatizuje stvari. Za Borenovića smo krivi mi što se nismo sklonili, a ne Kristijan Šmit koji nameće rješenja. Krivi smo mu mi koji nismo poltroni kao on koji hoda po stranim kancelarijama i razgrće zastavu Ukrajine - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Miličević priča o korupciji, iako je, kako je naveo, upetljan u nju.

- Ništa o korupciji nije dokazano što vi pričate, ali koliko znam imate nekoliko susreta sa korupcijom, a ja nikada. SDA nikoga od kadrova SDS-a i PDP-a na nivou BiH nije htio da skloni. Pod vašom vlašću izgubljena je Vojska Republike Srpske, indirektni porezi, formirani Sud i Tužilaštvo BiH - rekao je Dodik.

On je ponovio da je tema skupštinske sjednice veoma ozbiljna.

- Bošnjaci su prihvatili da posredstvom stranaca promijene politički sistem u BiH i nametnu rješenja. Resursi ne mogu da budu preneseni na nivo Sarajeva i zato predlažem da se stranci povuku, odnosno da to izglasa parlament BiH, a ako to ne bude Srpska će se vratiti na unilateralne akcija. Prva je da prestanemo sa odlučivanjem na nivou BiH do kraja ovog mandata - ponovio je Dodik.

On je istakao da će Republika Srpska ostati stabilna, da je bezbjednosna situacija dobra, a finansiranje budžeta redovno.