latinica  ћирилица
28/03/2024 |  10:58 ⇒ 23:59 | Autor: RTRS

NSRS o bezbjednosnoj i političkoj situaciji

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa jednom tačkom dnevnog reda - razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu i uticaj na Republiku Srpsku.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Prenos na RTRS plus i našem portalu.

Sjednica se održava na prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, predsjednika Vlade Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Rasprava tokom zasjedanja

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da su u informaciji dostavljenoj Narodnoj skupštini Srpske obuhvaćeni svi globalni bezbjednostni izazovi i moguće refleksije na Republiku Srpsku.

- Date su naznake gdje se one mogu reflektorovati bezbjednostno na Republiku Srpsku - rekao je Karan na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da ta stranka ne prihvata izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit.

- Te izmjene donose najveću opasnost. One se odnose na čisti prenos nadležnosti - rekao je Mazalica u obraćanju u parlamentu, objasnivši da članove biračkih odbora po nametnutim izmjenama zakona postavlja Centralna izborna komisija BiH.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica smatra da se mora dati odgovor kako izgledaju globalne prilike i gdje Srpska u svemu tome treba da se pozicionara.

- Moramo biti precizni i vidjeti šta je rizik, a šta prednost Republike Srpske. SDS ne prihvata zaključke koje je predložio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, jer je riječ o nemogućim stvarima - rekao je Govedarica u Narodnoj skupštini tokom rasprave o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da su djelovanjem stranog faktora ugrožene ustavne pozicije Republike Srpske i BiH.

- Ako govorimo o tome ko ima pravo da nešto nameće ovdje ili govorimo o nadležnostima i pozicioniranju, onda znači da branimo ustavnost - rekla je Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske reagujući na obraćanje šefa Kluba poslanika SDS-a Vukote Govedarice.

Republika Srpska je u prva dva mjeseca ove godine smanjila svoj dug za 98 miliona KM, rekla je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak rekao je da je toj stranci Srpska na prvom mjestu.

- Nema sa nama priče o teritoriji, nadležnostima, imovini i institucijama Srpske - rekao je Crnadak tokom rasprave na posebnoj sjednici Narodne sikupštine o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku.

Obraćanje zvaničnika i lidera stranaka

Dodik je u obraćanju rekao je da je cilj svih pritisaka na Republiku Srpsku njeno obesmišljavanje, slabljenje i prisiljavanje da prihvati nametnute odluke.

Na kraju obraćanja, Dodik je rekao da će predložiti određene zaključke, među kojima je i onaj koji se odnosi na poništavanje odluka Kristijana Šmita.

Stevandić je naglasio da su sve krize u BiH počele nametanjem odluka stranaca.

Višković je rekao da je Republika Srpska izložena brojnim pritiscima čiji je cilj destabilizacija njenih institucija, ali da neće odustati od mirne i legalne borbe.

Cvijanovićeva je istakla da je Republika Srpska opedijeljena za poštovanje Ustava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i da to ne narušavaju njeni funkcioneri i institucije već godinama djelovanje visokih predstavnika i sprega stranih i bošnjačkih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da Republika Srpska ne želi rat, niti širi islamofobiju, nego želi da se u BiH funkcioniše u skladu sa Ustavom.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je u Narodnoj skupštini da se Republika Srpska nalazi u trenutku kada njeni izabrani predstavnici treba da postignu što veće jedinstvo na planu zaštite njenih interesa.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da ova stranka, kada je riječ o interesima Republike Srpske, nikada nije dovela niti će dovesti u pitanje jedinstvo.

Šef poslaničkog kluba Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović rekao je da je Parlament Srpske izgubio legitimitet, jer, kako je naveo, nisu ispoštovane sve ranije odluke koje su donesene.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je Republici Srpskoj, ali i BiH potrebno mnogo razuma i odgovornosti.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da ta stranka odbacuje namjeru Kristijana Šmita da kreira zakonodavstvo BiH.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović rekao je da nema sumnje da se Republika Srpska i BiH nalaze pred velikim izazovima jer je stanje teško kada je riječ o bezbjednosti i opštim političkim procesima u BiH i šire, te naglasio da se svi političari iz Srpske moraju svim silama uvijek zalagati za očuvanje i opstanak Republike Srpske.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da Republika Srpska treba da donese svoj izborni zakon i da bude odlučna u tome.