latinica  ћирилица
27/03/2024 |  18:39 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Pljušte upozorenja, Šmit ignoriše - međunarodna suprevizija nije spojiva sa evropskom budućnošću BiH (VIDEO)

Odluka Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona koje se tiču zaštite integriteta izbornog procesa izazvala je uragan na ovdašnjoj političkoj sceni. Nisu izostala žestoka reagovanja iz Hrvatske. Najveću težinu, ipak ima ona iz Brisela, odakle je poručeno da međunarodna suprevizija nije spojiva sa evropskom budućnošću BiH. Iz Republike Srpske traže Šmitovu odgovornost, premijer Radovan Višković pak misli da je sve urađeno kako bi Milorad Dodik bio eliminisan iz političkog života.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Hrvatski narodni sabor zatražio je od Savjeta za sprovođenje mira da opozove nametnute odluke. Ispod radara javnosti juče je prošla skandalozna izjava Kristijana Šmita da je on garant postojanja Republike Srpske koja se protivi zdravom razumu, jer je Srpsku stvorio i očuvao srpski narod.

Evropski put BiH i nametanja zakonskih rješenja ne mogu "ruku pod ruku", umjesto da Parlamentarna skuppština usvaja reforme to radi osoba koja se predstavlja kao visoki predstavnik. Reakcija zvaničnog Brisela ipak nije djelovala otrežnjujuće na Kristijana Šmita. Nije povukao svoju odluku o izmjeni Izbornog zakona.

- EU naglašava da je opsežna međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u periodu koji je pred nama - rekao je portparol EU Peter Stano.

Umjesto uzdržanosti bošnjački političari iz tzv. Trojke pokazali su ushićenost Šmitovim intervencijama. Predsjednik HNS-a Dragan Čović pak poziva OHR i PIK da opozovu odluku zbog nesagledivih posljedica po evrointegracije. Da je normalna osoba Kristijan Šmit bi već bio u avionu za Njemačku-poručuju iz Republike Srpske.

- Nelegalni Kristijan Šmit bez legitimiteta Savjeta bezbjednosti koji glumi potrčka američke ambasade trenutno ima protiv sebe dva naroda i jedan entitet, EU i SB. Pa na osnovu čije sile onda Kristijan Šmit uopšte postoji i radi? - upitao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

- Postojanje Kristijana Šmita je negacija postojanja BiH. BiH nije država, ona je nešto, neka kolonija, njegova prćija ali najveći problem ješto 50 odsto BiH podržava Šmita, želi da živi u koloniji, potčinjeni Šmitu a imate jedan drugi dio BiH koji se zove Republika Srpske, koja ponosno drži svoje institucije, drži Dejtonski sporazum - naveo je ministar unutrašnjih spolova Republike Srpske Siniša Karan.

Suština Šmitove nasilne intervencije u izborno zakonodavstvo jeste eliminisanje Milorada Dodika iz političkog života -smatra premijer Srpske. Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković kaže da se to vidi iz člana 8 nametnutog Izbornog zakona, u kojem se precezira da sa pravosnažnošću sudske presde prestaje službena dužnost.

- Ovo je rađeno zbog predsjednika Republike Srpske i te žurbe i sudske presude koja će biti u ovom kontekstu. Međutim u postojećem zakonu to nije pisalo tako i ovaj poslušnik nečijih naloga a zna se čijih, koje ambasade, je morao ovo da uradi kako bi to imalo neki svoj slijed, a sve je zamotano u "celofan” kako se Srbi ne bi dosjetili. Ali Srbi su odmah prepoznali podvalu - izjavio je Višković.

"DŽaba" se Kristijan Šmit zaklinje da radi u interesu građana. Činjenica da je ishitrenom odlukom izazvao politički cunami u BiH, u kojoj je vladala mirna i pozitivna atmosfera nakon otvaranja pristupnih pregovara sa EU. Šta je sljedeće za čime će posegnuti neizabrani stranac?

- Kompletan srpski narod u Republici Srpskoj nema ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakon, ali imamo protiv toga da pojedinac koji misli da može da nameće odluke po kojima ćemo mi živjeti u Srpskoj. Nisu mi jasni ljudi u Federaciji koji prihvataju da može da postoji pojedinac koji može da uređuje njihiove živote - istakao je ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić.

Apsurd je da se Kristijan Šmit poziva na Bonska ovlaštenja kojih nema u Dejtonskom sporazumu, još nečuvenija je tvrdnja da je on garant postojanja Republike Srpske. Ako je i od Šmita, previše je.

- Јa sam garant postojanja i Republike Srpske i Federacije BiH i to je moja dužnost u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Šmit.

- E sada je ovo ključno pitanja koliko ćemo se izboriti sa takom nesuvislom izjavom i tvdrnjom da je Kristijan Šmit vlasnik Srpske i FBiH. Kada dobijemo odgovore iz zemalja potpisnica i svjedoka Dejtonskog sporazuma i kada u Savjetu bezbjednosti čuju takvu glupost, onda ćemo vidjeti šta dalje - navela je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

Dalje će biti teško popraviti štetu na unutrašnjem političkom planu nastalu intervencionizmom Kristijana Šmita. Nametanjem čak 114 izmjena Izbornog zakona poništeni su pozitivni koraci na evropskom putu, Hrvati se posebno osjećaju izagrani, zato Šmitove odluke postaju dio izborne kampanje u Hrvatskoj.

-BiH, status Hrvata, danas smo vidjeli da je nekakav Švarc, Švorc, Šulc donio izmjene Izbornog zakona , dakle to je nekompetentna kolonijalna uprava. Pravo Hrvata da imaju pravo birati svog predstavnika se bezobrazno ignorira - dodao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Izvjesno je da će poslanici stranaka Trojke Šmitove izmjene Izbornog zakona pokušati da proguraju kroz PS BiH kao što je izvjesno da neće dobiti podršku vladajući stranaka iz Srpske i HDZ. Sve i da prođe kroz Predstavnički dom biće zaustavljen u Domu naroda. Pitanje je onda po kojem Izbornom zakonu će CIK raspisati i provesti lokalne izbore, postojećem ili Šmitovom izmIjenjenom.