latinica  ћирилица
27/03/2024 |  10:39 ⇒ 10:40 | Autor: SRNA

Vučević: Iza rasprava o prijemu samopoglašenog Kosova stoje pokrovitelji njegove nezavisnosti

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je da je zahtjev o prijemu samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope, o kojem će danas biti raspravljano, očigledno rezultat politike zemalja koji su pokrovitelji te takozvane nezavisnosti.
Miloš Vučević - Foto: RTRS
Miloš VučevićFoto: RTRS

Vučević je naveo da se prvi put dešava da jedna teritorija, koja nije država, dobije priliku da uđe u Savjet Evrope, odnosno da ima status favorizovanog subjekta u međunarodnom javnom pravu u procesu priključivanja toj organizaciji.

- Imate današnji komitet, odnosno odbor, pa imamo plenarnu skupštinu i onda vjerovatno i Savjet ministara u maju, koji ima konačnu riječ. Ali, po svemu sudeći, prvi put će se dogoditi da neko ko nije država bude primljen bez konsenzusa, što je do sada bio uslov - naveo je Vučević za RTS.

On je istakao da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savjetu Evrope, ali da ne pokazuje unaprijed sve karte.

Vučević je ukazao na to da se za ovakve odluke namjerno biraju dani značajni za srpski narod, te naveo da je 24. marta, na 25 godina od NATO agresije, takozvano Kosovo dobilo status pridruženog člana u Parlamentarnoj skupštini NATO, kao što nije slučajno i da je kao "džak" krompira" na Vidovdan izručen nekadašnji predsjednik Srbije Slobodana Milošević.