latinica  ћирилица
26/03/2024 |  13:02 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

SPC ne može da prihvati nijedan dokument koji se protivi njenom postojanju na Kosovu

Srpska pravoslavna crkva ne može da prihvati nijedan pravni ili politički model koji se protivi njenom osmovjekovnom postojanju na Kosovu i Metohiji, poručio je danas Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Govoreći na skupu "Kosovo i Metohija - istorija i kulturno nasljeđe" na Bogoslovskom faklutetu u Beogradu, srpski patrijar je istakao da je SPC jedina Crkva Hristova na Kosovu i Metohiji i svuda gdje se prostire njena kanonska jurisdikcija i da o tome ne može biti nikakve rasprave.

- Na djelu su potpuno fiktivne, imaginarne konstrukcije o porijeklu srpskih svetinja - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da je međunarodna zajednica, oličena u UN i EU, dužna da obezbijedi puno poštovanje svih ljudskih i vjerskih prava na Kosovu i Metohiji.

- SPC nigdje ne traži "posebna prava", pa ni na Kosovu i Metohiji. Osim toga, ne mogu se samo za SPC na Kosovu i Metohiji kao "posebna prava" tretirati univerzalna ljudska i vjerska prava - rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je ukazao da je samo snaga božanske, Hristove ljubavi kroz vijekove na Kosovu i Metohiji mogla da podigne nebrojano više od 1.300 hramova i crkvišta koliko ih je sada u Pokrajini.

- Podsjetićemo da je blaženopočivši patrijarh Pavle u ono teško i preteško vrijeme, 18. juna 1999. godine, u manastiru Gračanici rekao međunarodnim predstavnicima: "Mi Srbi ovdje na Kosovu i Metohiji smo ono što su naše svetinje - rekao je patrijarh.

On je dodao da je samo snaga božanske ljubavi koja krasi sva pokoljenja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji mogla da sagradi osam hramova na jedom kvadratnom kilometru.

Patrijarh je ukazao da se zaštita kulturnog nasljeđa srpske Crkve i naroda na Kosovu i Metohiji, nepokretnih i pokretnih sakralnih dobara koja imaju veliku opštecivilizacijsku vrijednost, ne može samo u tom slučaju posmatrati kao "posebno pravo" SPC.

- Nesporno je da su prava i slobode sveštenstva, monaštva i vjernog naroda, kao i srpski pravoslavni identitet, sakralna i ostala imovina SPC na Kosovu i Metohiji ugroženi - rekao je on.

Podsjetivši da se navršilo 25 od početka velikog stradanja srpskog naroda i Crkve na Kosovu i Metohiji, da je 25 godina od donošenja Rezolucije 1244 i 20 godina od martovskog pogroma, patrijarh srpski kaže da za sve to vrijeme SPC, monaštvo i vjerni narod na Kosovu i Metohiji žive u uslovima koji su cijelom svijetu poznati.

- Neprestano treba da govorimo o srušenim i spaljenim svetinjama, našoj pobijenoj braći, sestrama i djeci, otetoj i uzurpiranoj imovini, zaoranim grobljima, posebno o promjeni identiteta svetinja kao što su Studenica Hvostanska, zatim crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, Dečana, Gračanice, da ne nabrajam - rekao je patrijarh Porfirije.

Ukazavši da je ovo vrijeme različitih vidova istorijskog revizionizma, ali da se u slučaju kada se žrtvama i zločincima zamjene mjesta ne radi o revizionizmu, te naglasio da SPC poziva na dijalog kosovsko-metohijske Albance.

On je ponovio da samo snaga božanske ljubavi koja je krasila i krasi sva pokolenja srpskog naroda na Kosmetu mogla da sagradi osam hramova na jedmom kilometru kvadratnom.