latinica  ћирилица
26/03/2024 |  12:24 ⇒ 13:03 | Autor: Agencije

Asanž neće biti izručen Americi

Sud u Londonu je presudio u korist DŽulijana Asanža i on će moći da nastavi da osporava odluku o izručenju SAD na britanskim sudovima.
DŽulijan Asanž (foto: arhiva/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA) -
DŽulijan Asanž (foto: arhiva/EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA)

U odluci suda navodi se da Asanž može da uloži žalbu na puno saslušanje, osim ako SAD ne daju "zadovoljavajuća uvjeravanja", prenosi Gardijan.

Kako se navodi, da je sud odlučio drugačije, u roku od nekoliko dana mogao bi da bude izručen SAD, koje ga terete za špijunažu.

Sud je naveo da traži dodatne garancije od SAD o tome da li bi Asanž mogao da se pozove na Prvi amandman i da li bi mogao da bude podvrgnut smrtnoj kazni nakon izručenja.

Ukoliko SAD ne bude dala ta uvjerenja, Asanžu bi mogla da bude odobrena žalba na odluku o ekstradiciji.

Na dvodnevnom ročištu, njegovi advokati su tvrdili da su optužbe, koje se odnose na objavljivanje hiljada povjerljivih i diplomatskih dokumenata u vezi sa ratovima u Avganistanu i Iraku politički motivisane i da je zahtjev za izručenje nezakonit.

Sudije u Visokom sudu u Londonu u obrazloženju su naveli da su advokati pokazali da Asanž ima sporan slučaj i da bi trebalo da im se da prilika da to iznesu na punom žalbenom saslušanju koje je zakazano za 20. maj i kada će se odlučiti o njegovom izručenju.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i tereti ga za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.

Američki tužioci, međutim, tvrde da kazna ne bi bila duža od 63 mjeseca.

Asanžov portal Vikiliks objavio je 2010. godine video-snimak američke vojske na kojem se vidi kako u napadu helikopterima Apač u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga, Vikiliks je objavio hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuju svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.