latinica  ћирилица
26/03/2024 |  09:35 ⇒ 09:36 | Autor: RTRS

Košarac: Zašto se odmah ne ispune prioritetni uslovi i relaksira politička situacija u BiH?

Političku scenu u BiH neće relaksirati formalna odluka EU da otvori pregovore sa BiH, bez konkretnog datuma pregovora, već ispunjavanje legalnih i legitimnih zahtjeva Republike Srpske za zatvaranje OHR-a i reformisanje Ustavnog suda BiH iz koga treba da odu strane sudije, poručio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

Košarac je naveo da su toga, očigledno, svjesni i predstavnici sarajevske "trojke", posebno Elmedin Konaković, koji je jasno kazao da BiH ne može u EU sa OHR-om i stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH.

- Zato je pravo pitanje za Konakovića i "trojku" zašto misle da treba čekati na rješavanje tih pitanja kada je i njima i nama potpuno jasno da su stranci, posebno /Kristijan/ Šmit, /Majkl/ Marfi i njima slični, ključni remetilački faktori i najozbiljniji bezbjednosni problemi u BiH - istakao je Košarac na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je upitao zašto se odmah ne ispune uslovi koje Republika Srpska smatra prioritetnim i zašto se na taj način ne relaksira politička situacija u BiH kako bi ubrzano ispunjavali i sve druge evropske uslove i standarde.

- I zašto Konaković i "trojka" misle da će sve drugo moći biti prioritet na evropskom putu, izuzev prioriteta koje imaju institucije i predstavnici Republike Srpske?! - objavio je Košarac.