latinica  ћирилица
26/03/2024 |  09:12 ⇒ 09:21 | Autor: TANЈUG

Drecun: Podržava se samoproglašeno Kosovo sa ciljem da mu se otvori članstvo u NATO

Najava da će se na predstojećoj sjednici Savjeta Evrope razmatrati prijava za članstvo takozvanog Kosova u tu organizaciju kao i to što zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nisu izglasale da se na dnevni red sjednice stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o 25. godišnjici NATO agresije na SR Јugoslaviju, predstavlja podršku lažnoj državi Kosovo gdje je najvažniji cilj da se njoj nekako otvori proces ka članstvu u NATO, izjavio je narodni poslanik u Srbiji Milovan Drecun.
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milovan Drecun (Foto: TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC)

- Tada bi priča, što se njih tiče, verovatno bila završena, jer ako ste u NATO-u, onda se u slučaju potrebe aktivira član 5. i time se Srbiji stavlja do znanja da je ovo za nju zauvek izgubljena teritorija i da ne možemo da računamo da će se jednog dana vratiti ponovo u sastav naše države - rekao je Drecun za TV Pink.

Dodao je da NATO kao organizacija ima stav da, s obzirom da takozvano Kosovo nije međunarodno priznato, uopšte se ne razmatra da pristupe programu Partnerstvo za mir, ali da izgleda vodeća članica NATO ima neke drugačije planove i rade na realizacija tih planova.

- SAD otvoreno govore da će učiniti sve što mogu da podrže članstvo Kosova u NATO, jer, kako njeni predstavnici kažu, vjeruju da će to doprinijeti regionalnoj stabilnosti i bezbjednosti - rekao je Drecun.

Istakao je da u prilog tome govore i izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji kaže da Kosovo i dalje ima snažne bezbjednosne garancije SAD i punu podršku da bude član NATO, Ujedinjenih nacija i Evropske unije.