latinica  ћирилица
25/03/2024 |  22:01 ⇒ 22:06 | Autor: SRNA

Geng: Posljedice ilegalnog NATO napada na SR Јugoslaviju i dalje se osjećaju

Predstavnik Kine u UN Geng Šuang rekao je večeras da Kina podržava održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od NATO bombardovanja SR Јugoslavije, ukazujući da se posljedice tog ilegalnog napada i danas osjećaju.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Geng je podsjetio da je NATO prije 25 godina, bez odobrenja svjetske organizacije, pokrenuo napad na suverenu državu.

Prema njegovim riječima, 25 godina je prošlo od ilegalnog napada, ali da tenzije na Kosovu i dalje traju, dok rane zadate narodu na Balkanu još nisu zacijelile.

- Sukobi pod izgovorom zaštite ljudskih prava i kršenje Povelje UN i dalje se povremeno dešavaju. Uticaj tog napada od prije 25 godine i danas traje. Shodno tome Kina podržava održavanje sastanka povodom 25 godina od početka NATO bombardovanja SR Јugoslavije - naglasio je Geng.

On je izrazio žaljenje što neke od članica Savjeta bezbjednosti izražavaju sumnju u sve to, dodajući a je po tom pitanju moralo biti održano glasanje čiji je ishod poznat.

Geng je podsjetio da je tokom bombardovanja SR Јugoslavije 7. maja 1999. godine NATO, predvođen Amerikom, projektilima gađao Ambasadu Kine u Beogradu kada su poginula tri kineska novinara, a povrijeđeno je više od 20 članova osoblja Ambasade.

- Taj potresan dan kineski narod nikada neće zaboraviti - rekao je Geng.

Nakon obraćanja kineskog predstavnika, krakte replike je iznijelo još nekoliko učesnika, među kojima predstavnik Slovenije Samuel Žbogar, nakon čega je sjednica završena.