latinica  ћирилица
25/03/2024 |  20:25 ⇒ 26/03/2024 | 07:22 | Autor: Agencije

SB UN odbio ruski prijedlog, neće raspravljati o NATO agresiji na SRЈ

Zemlje članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nisu danas izglasale da se na dnevni red sjednice, koja je počela u Njujorku, stavi inicijativa Rusije da se raspravlja o NATO agresije na SR Јugoslaviju 1999. godine.
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL) -
Savjet bezbjednosti (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL)

Odluka da se ta tema nađe u agendi sjednice odbačena je sa 12 uzdržanih, nula glasova protiv održavanja.

Za održavanje sjednice bila su tri člana Savjeta bezbjednosti.

"Za" su glasali Rusija, Kina i Alžir, dok je ostalih 12 članica bilo suzdržano.

Raspravi o NATO agresiji na samom početku sjednice usprotivio se stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer, koji je rekao da predlaganje te teme neće "ni na jedan način doprinijeti napretku".

- Rusija cinično koristi intervenciju 1999. godine da opravda svoj rat protiv Ukrajine i agresivnu spoljnu politiku u Gruziji 2008 i na Krimu 2014 - poručio je De Rivijer.

On je dodao da agenda sjednice treba da bude odluka svih članica Savjeta bezbjednosti.

- Odluka nije na jednoj članici, pa ni na predsjedavajućoj zemlji - rekao je De Rivijer.

Sa druge strane, stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se ovih dana čitav svijet sjeća žrtava tragičnih događaja na Balkanu, čiji je uzrok bila ilegalna agresija NATO.

- Razumijem da je za predstavnike NATO za ovim stolom neprijatno da ovo čuju i da se o tome raspravlja, ali je važno o tome diskutovati, ne samo zbog toga što je bilo, nego i zbog toga što se sada dešava u tom regionu - poručio je Nebenzja.

On je zatražio da se održi otvoreni brifing u Savjetu bezbjednosti o posljedicama NATO agresije na SRЈ po međunarodni mir i bezbjednost u svijetu.

Predstavnik Kine u UN Geng Šuang rekao je večeras da Kina podržava održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od NATO bombardovanja SR Јugoslavije, ukazujući da se posljedice tog ilegalnog napada i danas osjećaju.

Geng je podsjetio da je NATO prije 25 godina, bez odobrenja svjetske organizacije, pokrenuo napad na suverenu državu.

SAD nemaju šta da kriju kada se radi o podršci NATO bombardovanju SR Јugoslavije 1999. godine, jer smatraju da je to bilo neophodno i legitimno, izjavio je zamjenik američkog ambasadora u UN Robert Vud.

On je nakon glasanja o dnevnom redu sastanka Savjeta bezbjednosti UN, za koji je predložena tema posljedica NATO agresije na SRЈ na međunarodni mir i bezbjednost, rekao da je procedura glasanja "bila predvidiva i da se mogla izbjeći", ali je ocijenio da je ruski Kremlj "pokušao da izmanipuliše Savjet radi svoje propagande i da naruši stabilnost na Balkanu".

Podsjetimo, Rusija je još početkom marta predložila održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećenu 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Јugoslavije, a Јapan kao predsjedavajući Savjeta bezbjednosti podržao tu inicijativu i zakazao sjednicu.