latinica  ћирилица
25/03/2024 |  19:02 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Јoš neizvjesno - hoće li Savjet bezbjednosti raspravljati o NATO bombardovanju SRЈ? (VIDEO)

U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN, na čijem se početku očekuje glasanje o dnevnom redu, za koji je predložena rasprava posvećena 25. godišnjici NATO agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju izvršenu 1999. godine.
SB UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija) -
SB UN (Foto: EPA-EFE/SARAH YENESEL/ilustracija)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je u Njujorku, kaže da postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje o sjednici prije usvajanja dnevnog reda, što znači da je neizvjesno da li će biti održana. I u Srbiji i u Srpskoj stava - zapadnim silama ne odgovara da se priča o agresiji, kojom je srušeno međunarodno pravo, i koju bi najradije da zaborave.

Dokument kojim se Rusija obraća Ujedinjenim nacijama ima jasne ciljeve. Da bude osuđena vojna operacija zemalja NATO-a protiv Јugoslavije. Da se spriječi prekrajanje istorijske istine o tim tragičnim događajima i da se članice NATO Alijanse pozovu na odgovornost za agresiju. Međutim, pitanje je da li Zapad želi da se ovi ciljevi i ostvare.

- Čak i danas osporavaju mogućnost da se održi sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj bi se govorilo o svemu što je napravljeno. Njihov dobro poznati metod je da utišaju sve glasove koji bi mogli reći istinu. Oni žele da izbrišu naša sjećanja i našu bol svojim lažima. To im nikada nećemo dopustiti. Nikada Srbi neće zaboraviti šta su napravili i nikada BiH neće ući u NATO. Nijedan čovjek u Srpskoj neće pristati na to - ističe predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U interesu tri stalne članice Savjeta bezbjednosti nije da pristanu da išta na temu NATO agresije bude održano.

- Stalne članice sa zapadu su protiv toga i ne odgovara im na dnevnom redu da se nađe to pitanje i raspravlja na tu temu - navodi ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

I ne samo da ne žele raspravu, nego ne žele, ni u Srbiji, ni u Njujorku, podsjećanje na agresiju kojom je srušeno međunarodno pravo.

- Oni se prave da se ništa nije dogodilo. Suština njihovog rada prethodnih četvrt vijeka je bila da se o ovom događaju ćuti - ističe naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Beograd Dušan Proroković.

Profesor geopolitike Srđan Perišić, navodi da je Rusija, kao prijateljska zemlja i kao saveznik Srba, Srbije, izašla sa tom idejom da otvori to pitanje kojim je praktično srušeno međunarodno pravo u svijetu.

Analitičari upozoravaju - Zapad opstruiše zasjedanje Savjeta bezbjednosti, zato što se plaši istine koja bi mogla da osvježi sjećanje.

- Ne Amerikancima, Britancima i Francuzima, oni dobro znaju kakav su zločin napravili. Nego da se druge države članice UN podsjete kakav je zločin počinjen nad SRЈ, Srbijom i srpskim narodom - ističe istoričar Aleksandar Raković.

Politikolog Aleksandar Pavić navodi da se Zapad najviše plaši istine.

Istina je da je prva NATO bomba, koja je ubila vojnika Bobana Nedeljkovića, pala u Prokuplju. Mjestu u kojem je obilježen
Dan sjećanja na stradale u Nato agresiji. Obilježen je i u Njujorku, šetnjom od Crkve Svetog Save do zgrade Ujedinjenih nacija. Rame uz rame sa Srbima, bili su i Amerikanci, predvođeni Sarom Flaunders, koja je boravila u Srbiji tokom NATO bombardovanja.

- Rat protiv Srbije bio je veliki zločin, ali da mu je istovremeno cilj bio da se NATO proširi po istočnoj Evropi, do granica Rusije. Ali nisu uspjeli. NATO nije uspio - zaključujue bivša saradnica američkog džavnog pravobranioca Remzija Klarka Sara Flaunders.

Srpsko-američki kompozitor Miloš Raičković navodi da je važno sjećanje, te da se ono njeguje i ne zaboravi.

Na dan kada su se Srbi prisjećali žrtava stradalih u bombardovanju te 99-e, samoproglašeno Kosovo postalo je pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Zbog toga je zvanični Beograd Alijansi poručio da Srbija nikada neće ući u NATO i da će čuvati svoju vojnu neutralnost.