latinica  ћирилица
24/03/2024 |  20:38 ⇒ 25/03/2024 | 10:19 | Autor: RTRS

Ko stoji iza terorista koji su izvršili napad u Moskvi? (VIDEO)

Napad u Moskvi nije ideološki već programski terorizam u kojem se prepoznaje rukopis zapadnih obavještanih službi, a izvođači radova su pripadnici Islamske države. Cilj je destabilizovati Rusiju, poljuljati moral stanovništva i izazvati sumnje u ciljeve specijalne ruske operacije u Ukrajini - ocjena je bezbjednosnih eksperata.
Teroristički napad u Moskvi (EPA-EFE/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS OFFICE) -
Teroristički napad u Moskvi (EPA-EFE/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS OFFICE)

Iskustva 90-tih i ratova sa mudžehedinima, koji su u redove tzv. Armije BiH stupali uz blagonaklonost Zapada i SAD, bezbjednjacima i poznavaocima medijskog djelovanja kazuje da iza terorističkog akta u Moskvi stoje zapadne obavještajne službe, koje su fanatizovane pripadnike razbijene Islamske države tj. ISIS-a iskoristili za napad u srce Rusije.

- Margita Simonjan, glavna urednica Sputnjika, eksplicitno kaže da napad nisje izveo ISIS već Ukrajinci. S druge strane američki obavještajni oficir marinskog korpusa Skot Riter jasno kaže da ako su to bili Ukrajinci onda je iza tog CIA. To je Amerika, to su SAD, terorizam je njihov resurs - kaže DŽevad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Danijel Simić ratni izvještač, kaže da je cilj jedan.

- Bez obzira ko ga je izveo, cilj je jedan, a to je destabilizacija i unutrašnji slom Rusije što je po mom mošljenju zakasnjela politika - naglasio je Simić.

Iako je tzv. Islamska država Iraka i Levanta /ISIS/ odmah preuzela odgovornost, vidljivo je, kažu eksperti, da nisu u pitanju klasični islamski teroristi, koji su spremni i sami da poginu u napadu. Naprotiv, podmetanjem požara prave prostor i vrijeme za bijeg. Potonje priznanje uhvaćenog teroriste da su ubijali za novac potvrda je sumnji da su motivi i nalogodavci negdje drugdje.

- Njihov bijeg je bio usmjeren ka ukrajinskoj granici. Ukrajinska obavještajna služba, koja je i ranije organizovala terorostičke atake, učinila je to i ovog puta. U kojoj mjeri su bile umiješane i druge zapadane obavještajne službe pokazaće vrijeme - istakao je Mitar Kovač, general major Vojske Srbije u penziji.

Јoš jedan detalj odudara od ranije viđenih terorističkih akcija islamskih grupa. Teroristi nisu uzimali taoce, ubijali su bez empatije civile i djecu, što opet ukazuje da je riječ o pažljivo odabranim ratnim veteranima ili ljudima iz kriminalnog miljenja.

- Mora se imati u vidu da tu vrstu islamskog terorizma kontroliišu zapadne obavještajne službe, one ih osnivaju, one ih obučavaju, one ih aktiviraju kada je potrebno da se negdje izazove nestabilnost, a onda kada sve završi po potrebi za njima krenu u lov pod parolom spašavanja čovječanstva - istakao je advokat Goran Petronijević, koji je u trenutku teroristiočkog napada bio u Moskvi.

Teroristi Islamske države obavještajno su "čedo" SAD i Velike Britanije kao što je i Al Kaida. I jedna i druga struktura imaju svoje ostatke u BiH. Zato, kada američki Stejt department u svom izvještaju nagovještava međuetničke sukobe u BiH, suprotno zdravoj logici jer smo dobili odluku o otvaranju pregovora sa EU, ipak treba biti oprezan, kaže DŽevad Galijašević.

- Dajući signal onim snagama koje kontrolišu, tom polusvijetu terorističkom i bezbjednosno opasnom, da u stvari treba da djeluju i da je meta Republika Srpska, važno da bezbjednosni potencijali Republike Srpske budu na oprezu - dodao je Galijašević.

Na tu vrstu opreza ali i opasnost od priliva stranih džihadista kao terorističke prijetnje nedavno je upozorio ambasador BiH u UN u Ženevi Bojan Vujić. Pozivajući se na zapadne izvore kazao je da u BiH djeluje i do 20 islamskih terorističkih grupa.