latinica  ћирилица
24/03/2024 |  15:24 ⇒ 16:44 | Autor: RTRS

Galijašević: Iza terorističkog napada u Moskvi vidljiva je sjenka Vašingtona

Terorizam je glavno geopolitičko oruđe Sjedinjenih Država koje ga koriste na ukrajinskom frontu. Skoro svi teroristički napadi u svijetu u posljednje dvije godine povezani su isključivo sa ukrajinsko-ruskim sukobom. Amerika je majka terorizma, tvrdi direktor Centra za humanitarno pravo i antiterorizam Bosne i Hercegovine DŽevad Galijašević u izjavi za Rusku gazetu.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević ističe da varvarski teroristički napad na Krocus siti hol nosi potpis Vašingtona.

- Teroristički napad na Krokus siti hol bio je posebno pripremljen. To je bila planirana vojna operacija koja je zahtijevala logistiku, finansije, odabir meta, plan evakuacije izvođača i program medijske prezentacije. Treba pažljivo pogledati kako su reagovale američke diplomate. Neophodno je zapamtiti njihova upozorenja građanima da u Moskvi ne smiju da posjećuju tržne centre i koncertne sale i da treba izbjegavati mjesta sa velikim brojem ljudi. Iz svega ovoga postaje očigledno da su Amerikanci ne samo znali za predstojeću akciju, već su i učestvovali u njenoj organizaciji - naveo je ovaj ekspert za terorizam.

Prema njegovom mišljenju, važno je uzeti u obzir da su jezgro američkog kontingenta u Avganistanu koji se bori protiv talibana (pokret je zabranjen u Ruskoj Federaciji) činili Tadžici.

- Upravo ovi vojnici koji predstavljaju američke interese su pripadnici vašingtonskih specijalnih snaga i počinioci ovog terorističkog akta. Istovremeno, Islamska država i Al-Kaida takođe su dio specijalnih jedinica američke obavještajne zajednice za izvođenje terorističkih napada u islamskom svijetu, na Balkanu i u Rusiji - kaže Galijašević za Rusku gazetu.

On je prokomentarisao informaciju da je jedan od terorista stigao u Rusku Federaciju iz Turske gdje je primio novac.

- Ključ za razumijevanje sposobnosti i objašnjenje brutalnosti ove terorističke grupe leži u Americi.  Naravno, američka vojna obavještajna struktura i dalje ima snažan uticaj na Tursku. Međutim, američka okupacija Avganistana se nastavila dvije decenije. Stoga bi istragu o aktivnostima zatočenih Tadžika vrijedilo sprovesti tamo - ističe Galijašević.

Podsjetimo, teroristički napad na kod Moskve dogodio se 22. marta uveče. Naoružani militanti upali su u koncertnu dvoranu i počeli da pucaju u ljude bez ikakvih zahtjeva. Nakon toga, kriminalci su zapalili zgradu i pobjegli. Prema posljednjim podacima Istražnog komiteta, poginule su 137 osobe, a povrijeđeno je 154, ali bi broj žrtava mogao da se poveća.