latinica  ћирилица
24/03/2024 |  10:23 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: NATO htio da potčini Srbiju i ponizi njen narod

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su Srbi dostojanstveno izdržali neravnopravnu borbu tokom NATO agresije 1999. godine, te ocijenio da uništavanje ekonomske, industrijske i civilne infrastrukture tokom NATO bombardovanja nije bilo motivisano bilo kakvim vojnim ciljevima, već je to učinjeno da bi se uništila i potčinila Srbija i ponizio njen narod.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

 -I sami Srbi ističu da je glavna šteta koju je NATO hteo da nanese politička i moralna. Ali, nije išlo - Srbi su dostojanstveno izdržali neravnopravnu borbu - rekao je Bocan-Harčenko.

Govoreći o terorističkom napadu u koncertnoj dvorani u blizini Moskve u petak, 22. marta, on je poručio da dubok, iskren odgovor Srba na ovu tragediju potvrđuje bliskost dva naroda.

Bocan-Harčenko je naveo da ga je isto veče pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučići i zamolio da izrazi saučešće predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Srbi su ovaj monstruozni teroristički napad doživjeli kao svoju tugu, kao svoj bol, veoma emotivno na svim nivoima - rekao je Bocan-Harčenko za ruski list "Izvestija".

Na pitanje da li će Moskva nastaviti da podržava Beograd po pitanju Kosova i Metohije, on je naveo da je to ključna oblast spoljnopolitičke saradnje dvije države.

- Mi, naravno, ne priznajemo tzv. Kosovo. Pokrajina je sastavni dio srpske teritorije. Naša pomoć Beogradu u odbrani njegovih legitimnih interesa će jačati - rekao je Bocan-Harčenko.

On je ocijenio da dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, ne daje rezultate i da postaje paravan za podršku kursu Prištine da zadire u prava Srba i protjera ih sa teritorije na kojoj su vijekovima živjeli.

- Efikasan i produktivan razgovor o Kosovu i Metohiji može se voditi samo u širim formatima gdje svi posrednici ne priznaju "nezavisnost" Prištine - rekao je ruski ambasador u Srbiji.

On je naveo da je Savjet bezbjednosti UN od početka godine posvetio veću pažnju pitanju Kosova i Metohije, te podsjetio da je u februaru održana vanredna sjednica koju je Srbija tražila zbog teškog položaja Srba na Kosmetu.

Bocan-Harčenko je izrazio nadu da će sutra biti održan sastanak Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od početka NATO agresije na SRЈ, dodajući da je u aprilu planirana redovna sjednica o Kosovu i Metohiji na osnovu izvještaja generalnog sekretara UN.

- Ako se ova dinamika nastavi, Savjet bezbjednosti UN će moći da vrati svoju vodeću ulogu. Formalno, ona već postoji, niko je ne može umanjiti ili oduzeti. Ali, ono o čemu govorim je upravo praktična uloga koju može da odigra u rješavanju kosovskog problema uticajem na prištinske vlasti - naglasio je Bocan-Harčenko.