latinica  ћирилица
23/03/2024 |  08:52 ⇒ 09:13 | Autor: Agencije

Rusija oplakuje više od 60 ubijenih u terorističkom napadu u Moskvi, uhapšena dvojica osumnjičenih (FOTO/VIDEO)

Dvojica osumnjičenih za teroristički napad u Moskvi uhapšeni su u ruskoj oblasti Brjansk nakon policijske potjere, naveo je na Telegramu poslanik ruske Državne dume Aleksandar Hinštajn.
"Krokus siti hol" u Moskvi (Foto: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE / HANDOUT) -
"Krokus siti hol" u Moskvi (Foto: EPA/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITTEE PRESS-OFFICE / HANDOUT)

- Drugi osumnjičeni su pješke pobjegli u obližnju šumu - dodao je Hinštajn.

Prema preliminarnim informacijama koje Aleksandar Hištajn iznosi na svom Telegran kanalu, automobil Reno Simbol u kojem su se vozili navodni učesnici terorističkog napada na "Krokus siti hol "otkriven je noću u blizini sela Hacun, okrug Karači, Brjanska oblast.

Policija je bila primorana da otvori vatru pošto se automobil nije zaustavio na zahtjev policajaca. Napadači su pokušali da pobjegnu, pišu vesti.ru.

Tokom potjere, automobil osumnjičenih se prevrnuo. Јedan od muškaraca u njemu je priveden na licu mjesta, ostali su uspjli da pobjegnu u šumu. Oko 03.50 lasova drugi navodni počinilac je lociran i priveden. Potraga za ostalima se nastavlja. Koliko bi ljudi moglo da bude u stranom automobilu, razjašnjava se, navodi se.

Prema preliminarnim podacima, u unutrašnjosti prevrnutog automobila pronađeni su pištolj Makarov, magacin za automat Kalašnjikov i pasoši državljana Tadžikistana.

- Sve agencije za sprovođenje zakona uključene su u potragu i hapšenje terorista - ističu vesti.ru.

U koncertnoj dvorani "Krokus siti hol" na sjeverozapadu Moskve došlo je do pucnjave, a potom i požara. Prema preliminarnim informacijama, više od 60 osoba je poginulo, više od 100 je ranjeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštila da se radi o terorističkom napadu

Interpol je saopštio da je spreman da pomogne u istrazi terorističkog napada u "Krokus siti holu" u Moskvi, saopštio je generalni sekretar te organizacije Јurgen Stok.

- Kategorički osuđujemo teroristički napad u Moskvi. Naše misli su sa žrtvama i porodicama poginulih. Interpol je spreman da pruži svu podršku istrazi koju su pokrenule ruske vlasti - rekao je on.

Vatrogasci su na licu mjesta i gase ostatke požara, koji je većinom stavljen pod kontrolu, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je saopštilo da je oko 13.000 kvadratnih metara sedmospratnice – oko trećine njene ukupne površine – bilo zahvaćeno požarom.

Helikopteri su bacili oko 160 tona vode na zgradu. Rijeka Moskva protiče u blizini objekata, koji takođe uključuju tržni centar, konferencijski centar i hotel u vlasništvu "Krokus grupe", navodi "Raša tudej".