latinica  ћирилица
22/03/2024 |  12:52 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Vučević: Agresija na SRЈ označila sunovrat morala i pravde

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocijenio je danas da je NATO agresija na SR Јugoslaviju /SRЈ/ bila sunovrat morala i pravde, koja je u tom zločinu pogažena, dok je pravo poniženo, i to na najgrublji način.
Miloš Vučević - Foto: RTRS
Miloš VučevićFoto: RTRS

Govoreći na međunarodnoj konferenciji "Od agresije do novog pravenog poretka", Vučević je rekao da je i ovaj skup, koji se održava u Domu Vojske Srbije, dokaz da danas u svijetu sve više ljudi slobodno i razborito govori o NATO agresiji na SRЈ 1999. godini.

Vučević je na konferenciji, kojom se obilježava 25 godina od početka NATO agresije, naglasio da Srbe uvijek obuzima osjećaj tuge i gorčine kada govore o svojim žrtvama iz 1999. godine koje ne mogu i ne smiju da se zaborave.

- Agresija NATO-a bila je uvod u današnje događaje i sukobe u svijetu. Ta agresija dovela je i do rezulata onoga što danas imamo na Kosovu i Metohiji. Cilj agresije bila je okupacija i otimanje naše teritorije koje i danas traje, dok nas kao i pre 25 godina ubjeđuju da praktično izvršimo amputaciju dela svog tijela i govore nam da je to dobro za nas - objasnio je Vučević.

On je podsjetio da su Srbima isto govorili i u vrijeme akcije hrvatske vojske i policije "Oluja", kada je srpski narod u avgustu 1995. godine protjeran iz Krajine, kao i u vrijeme egzodusa sarajevskih Srba 1996, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Mi nikada ne smijemo da dozvolimo da odustanemo od istine, niti da dopustimo da se ugasi plamen slobode i zaboravimo ljude koji su svoje živote položili za Srbiju - naglasio je Vučević.

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Nikola Selaković ocijenio je da je 25 godina od nekog događaja dovoljna vremenska distanca da se on sagleda cjelovito i objektivno.

- Ova konferencija je još jedno podsjećanje na zločin protiv Srbije, našeg naroda i međunarodnog prava - rekao je Selaković.

On je ukazao da sve što se dešavalo u agresiji NATO-a i ono što je uslijedilo, a pogotovo današnje stanje na Kosovu i Metohiji, pokazuje da je jasno da je SRЈ bombardovana da bi joj se otela teritorija.

Selaković je naveo da se danas postavlja pitanje da li je agresija NATO-a, koja je počela 24. marta, a zvanično završena 12. juna 1999. godine, i danas prestala, imajući u vidu da Priština i ove godine ima isti cilj kao i tada, jer hoće da protjera Srbe sa njihovih ognjišta na Kosovu i Metohiji.

On je naglasio da hiljade stradalih u agresiji opominju da je dužnost društva da čuva sjećanje na njih i na njihovu žrtvu, a državu obavezuje da brine o porodicama poginulih i da se bori za istinu na sve načine, uključujući i učešće na ovakvim konferencijama.

- Moramo da se borimo za istinu, jer je ona jedini bedem iza koga možemo da preživimo. Za istinu moramo da se borimo na sve načine, a jedan do njih je i učešće na ovakvim konferencijama - zaključio je Selaković.

Dvodnevna međunarodna konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka", koja je okupila učesnike iz cijelog svijeta, održava se danas i sutra u Beogradu.

Organizatori skupa povodom 25 godina od NATO agresije su Beogradski forum za svijet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, Fond dijaspora za maticu i Udruženje Veterani vojnoobavještajne službe Srbije.