latinica  ћирилица
04/08/2023 |  10:16 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS - Saradnja Srpske i Srbije; Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske (FOTO/VIDEO)

Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja", hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine. Centralna ceremonija prvi put obilježava se u Republici Srpskoj - u Prijedoru. Drugog dana posjete delegacije Srbije Republici Srpskoj biće održana je i zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Srbije i sjednica Savjeta za saradnju.
Dokumentarni film - Foto: RTRS
Dokumentarni filmFoto: RTRS

19.45 - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je hrvatska akcija "Oluja" zločin etničkog čišćenja, iako to u Evropi ne žele da kažu.

19.31 - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je akcija "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat SAD i Hrvatske koja je jedva dočekala da etnički očisti ovaj prostor od Srba.

19.15 - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je mir najviša vrijednost, uslov bez kojeg nema istinskog ljudskog dostojanstva, pozivajući sve, prije svega, vjerske lidere, da se čuva i izgrađuje mir među ljidima i narodima.

18.45 - Uz prisustvo velikog broja građana, Republika Srpska i Srbija zajednički obilježavaju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja", hrvatskoj vojno-policijskoj akciji 1995. godine. Centralni događaj prvi put obilježava se u Republici Srpskoj - u Prijedoru.

17.17 - Prijedor spreman za obilježavanje Dana sjećanja

15.24 - Vlade Srpske i Srbije utvrdile proritete u saradnji

15.02 - Cvijanović: Veze Srpske i Srbije snažne i neraskidive

14.40 - Obilježavanje Dana sjećanja večeras u Prijedoru u planiranom terminu, bez obzira na vremenske prilike

14.38 - Mitrović-Vučević: Ima potencijala za unapređenje saradnje

14.28 - Na Guvnu služen parastos za ubijene Srbe u "Oluji"

14.17 - Đokić sa Đedovićevom: Saradnja sa Srbijom izuzetno značajna

14.12 - Za Srbiju američke sankcije prema rukovodstvu Srpske ne postoje i nećemo ih primjenjivati, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

14.02 - Saradnja između Republike Srpske i Srbije je u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama i naš cilj je da te specijalne veze budu sadržajnije i da realizujemo još projekata - rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik na konferenciji za novinare.

13.55 - Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama 

13.50 - Potpisivanje Memoranduma i konferencija za novinare Dodika i Vučića

13.27 - Sastanak Savjeta za saradnju Srpske i Srbije

Foto: RTRS

13.26 - Јujić-Martinović: Realizovati Memorandum o saradnju

13.02 - U Banjaluci sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

13.01 - Stojičićeva i Gojkovićeva dogovorile zajedničke projekte

12.51 - Bukejlović-Popović: Potpisan Memorandum doprinijeće jačanju međusobnih veza Srbije i Srpske

12.43 - Minić-Tanasković: Srpska i Srbija će zajedno raditi na sprečavanju širenja afričke kuge svinja

12.37 - Vipotnik i Vujović: Zajednički rješavati probleme i kreirati projekte u oblasti zaštite životne sredine

12.35 - Dolazak Dodika i Vučića u Administrativni centar Vlade Srpske

12.32 - Čabrićeva sa Gajićem i Kisićevom o nastavku saradnje u oblasti školskog sporta

12.31 - Čubrilović-Vesić: Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo kapitalan projekat

12.25 - Šulić-Momirović: Trgovinska razmjena Srpske i Srbije bilježi stalni rast

12.24 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Vladimirom Orlićem o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu i o jačanju bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

12.15 - Klokić i Miščević o budućoj saradnji

12.06 - Budimir sa Begovićevom i Јovanovićem; Saradnja od izuzetnog značaja

12.01 - Karan i Kostrešević razgovarali sa Vučevićem i Mojsilovićem

11.56 - Dodik i Vučić posjetili su kompleks sa spomen-kapelom koji se gradi u znak sjećanja na srpske izbjeglice koje je hrvatska avijacija ubila na Petrovačkoj cesti. 

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

Posjetili su kompleks u pratnji Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovački Sergija, kao i predsjednik Opštinskog vijeća u Bosanskom Petrovcu Nemanje Davidovića i brojnih zvaničnika susjednih opština.

11.48 - Sve spremno za doček predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Srpske Milorada Dodika ispred zgrade Vlade Srpske

11.36 -  Mi Srbi se trudimo da pokažemo pijetet prema tuđim žrtvama, ali nas nemojte tjerati da zaboravimo srpsku djecu, da se odričemo svog ognjišta, svog imena i prezimena, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

11.32 - Danas smo na Petrovačkoj cesti da kažemo da nećemo zaboraviti naše žrtve, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakonpolaganja vijenaca na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti.

Foto: predsjednikrs.net/B.Zdrinja

11.24 - Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksadar Vučić položili su vijence kod spomen-obilježja na Petrovačkoj cesti i odali poštu srpskim stradalnicima koji su ubijeni 7. avgusta 1995. godine kada je hrvatska avijacija u Pogromu "Oluja" bombardovala srpske izbjegličke kolone na putu u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

11.15 - U toku je sastanak  vlada Srpske i Srbije

Predviđeno je i održavanje sjednice Savjeta za saradnju.

11.10 - Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksadar Vučić stigli su u selo Јanjila kod Bosanskog Petrovca gdje će na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti položiti vijence povodom obilježavanja Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu "Oluja" 1995. godine.

11.05 - Veliko interesovanje medija - sastanci delegacija Srpske i Srbije

10.59 - Poseban detalj na Petrovačkoj cesti su članovi Amatersko kulturno-umjetničkog društva "Mira Lukač" iz Drvara, koji su bili djeca izbjegličke kolone, a danas su došli u drvarskoj narodnoj nošnji sa ličkim kapama.

Foto: SRNA

10.24 - Sve spremno za pomen; Dodik i Vučić polažu vijence na Petrovačkoj cesti

10.17 - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Foto: RTRS

10.08 - U Banjaluci sastanak Viškovića i Brnabićeve 

06.37 - Dan sjećanja na ubijene i protjerane Srbe iz Hrvatske u pogromu "Oluja" 1995. godine biće obilježen danas u Prijedoru u prisustvu predsjednika Republike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, premijera Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović i drugih zvaničnika Srpske i Srbije, kao i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

06.33 - Nastavak posjete delegacije Srbije Srpskoj; Predsjednici Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić položiće danas vijence na spomen-obilježje i budući kompleks sa spomen-kapelom srpskim izbjeglicama ubijenim na Petrovačkoj cesti u selu Јanjila kod Bosanskog Petrovca. Drugog dana posjete Republici Srpskoj biće održana i zajednička sjednica Vlada Republike Srpske i Srbije i sjednica Savjeta za saradnju.

Predviđen je i sastanak premijera Radovana Viškovića i Ane Brnabić. Potpisaće Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Јasenovačkim žrtvama Gradina i Beograd. Takođe, biće održan i niz bilateralnih sastanaka.

Konferencija za novinare predsjednika Srpske i Srbije zakazana je za 12.35 časova u Administrativnom centru Vlade Srpske.

06.22 - Predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić u 10.30 časova položiće vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti, najavljeno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Foto: RTRS