latinica  ћирилица
18/10/2018 |  09:07 ⇒ 13:47 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh Irinej: Manastiri na Kosmetu nada srpskog naroda

Patrijarh srpski Irinej je tokom posjete Kosovu i Metohiji zajedno sa Patrijarhom antiohijskim i cijelog Istoka Јovanom Desetim, obišao Pećku Patrijaršiju i manastir Visoke Dečane.
Patrijarh Irinej na Kosmetu - Foto: spc.rs
Patrijarh Irinej na KosmetuFoto: spc.rs

Patrijarh Irinej je poručio da su gradovi na Kosovu gotovo ostali bez srpskog naroda i da Srbi koji su ostali u njima žive u teškim uslovima, lišeni slobode i svih ljudskih prava.

- Njihova imovina je uzurpirana, u njihove domove ušli su Albanci. Svakodnevno čujemo da mnogi stradaju, a to se sve čini sa namjerom da se Srbi ne bi vratili na Kosovo - rekao je on.

- Ostali su nam manastiri, oni koji nisu porušeni, oni su nada našega naroda da će se nekada vratiti na ove prostore. Oni danas predstavljaju našu istoriju, kulturu i naš narod - poručio je patrijarh srpski Irinej iz Pećke Patrijaršije, prenosi TV Hram.

Nakon Pećke Patrijašije crkvene delegacije posjetili su manastir Visoke Dečane, gdje ih je dočekao episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom.

On je rekao da, i pored svih teškoća, srpski narod i dalje opstaje na svojim vjekovnim ognjištima, prenio je RTK2.

Dvojica crkvenih poglavara danas bi trebalo da posjete manastir Gračanicu, a svoju posjetu nastavljaju u Eparhiji niškoj.