latinica  ћирилица
17/10/2018 |  21:31 | Autor: SRNA

Brnabić: Posjeta potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je večeras sa austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Belenom, prijemu povodom Nacionalnog dana Austrije organizovanom u Beogradu i tom prilikom istakla da je ova posjeta još jedna potvrda prijateljskih odnosa dvije zemlje.
Ana Brnabić - Foto: RTRS
Ana BrnabićFoto: RTRS

Brnabićeva je, na prijemu održanom u Skupštini Grada Beograda, čestitala predsjedniku Van der Belenu Nacionalni dan Austrije, prenosi "Blic".

Ona je naglasila da je jačanje bilateralnih odnosa sa Austrijom jedan od prioriteta i da će tome doprinijeti i najavljene posjete kancelara Sebastijana Kurca i predsjednika Nacionalnog vijeća Volfgang Sobotka Srbiji do kraja ove godine, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Podrška Austrije u procesu evropskih integracija je veoma važna za Srbiju. Austrija predsedava Savetom EU i hvala vam što ste temu proširenja zadržali na evropskoj agendi", rekla je Brnabićeva u obraćanju zvanicama, naglasivši da Srbija ostaje istrajna u reformama čiji je cilj bolji životni standard svih građana.

Ona je podsjetila i da je Austrija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i jedan od najvećih stranih investitora, čije su kompanije uložile više od tri milijarde evra i zapošljavaju oko 20.000 radnika, zbog čega je ključno da se jačanje ekonomske saradnje nastavi.

Austrijski predsjednik Aleksander van der Belen ocijenio je da je njegova posjeta Srbiji još jedna potvrda značaja prijateljstva austrijskog i srpskog naroda i dobrih bilateralnih odnosa, te dodao da Beč podržava Beograd u procesu EU integracija.

Van der Belen je istakao u obraćanju da se Srbija i Austrija smatraju susjedima, iako ne dijele istu granicu i da su odnosi zasnovani na bliskim ličnim, ekonomskim, kulturnim i istorijskim vezama.

Na prijemu je ukazano i da ove dvije države snažno povezuje i srpska dijaspora u Austriji, koja je druga po veličini u toj zemlji i dobro je integrisana.