latinica  ћирилица
14/10/2018 |  21:30 | Autor: SRNA

Linta: Protest u Vukovaru - nastavak dugogodišnje hajke na Srbe

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da je protest više hiljada Hrvata u Vukovaru u vezi sa ratnim zločinima nastavak dugogodišnje hajke na Srbe.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

"Za proustaške snage u Hrvatskoj svaki Srbin koji je bio pripadnik ЈNA i vojske i policije Republike Srpske Krajine je ratni zločinac", naveo je Linta.

On ističe da se u Hrvatskoj dugi niz godina vode montirani procesi protiv Srba za navodne ratne zločine s ciljem da im se nametne teza da su tobože izvršili agresiju i da su zločinačka strana, dok sa druge strane Hrvatska suštinski ne procesuira ratne zločine koje su protiv Srba počinili pripadnici hrvatskih paravojnih snaga, vojske i policije.

"U prethodnom periodu, nažalost, ni Srbija nije gotovo ništa učinila na kažnjavanju naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima", smatra Linta.

On je pozvao Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da počne da procesuira ratne zločine nad Srbima koji su počinjeni na području Hrvatske, BiH i na Kosovu i Metohiji.

"Tužilac za ratne zločine Snežana Stanojković je izjavila da će odmah po stupanju na funciju da procesuira ratne zločine nad Srbima u hrvatskim zločinačkim akcijama `Oluja` i `Bljesak`. Nažalost, dosad nije bilo pomaka po tom pitanju", navodi Linta.