latinica  ћирилица
19/09/2018 |  16:19 | Autor: sputniknews.com

Putin informisao Merkelovu o dogovoru Rusije i Turske o Idlibu

Predsjednik Rusije Vladimir Putin informisao je danas njemačku kancelarku Angelu Merkel o rusko-turskom dogovoru o stabilizaciji situacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlibu, saopštio je Kremlj.
Angela Merkel i Vladimir Putin (Ilustracija: RTRS) -
Angela Merkel i Vladimir Putin (Ilustracija: RTRS)

"Razmotrena je problematika rješavanja sirijske krize. Predsjednik Rusije je prenio informacije o rusko-turskom dogovoru o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije u Idlibu, postignutom na pregovorima s predsjednikom Turske Erdoganom u Sočiju 17. septembra", navedeno je u saopštenju.

Putin i Erdogan su se u ponedjeljak u Sočiju dogovorili da se do 15. oktobra obrazuje demilitarizovana zona duž linije razgraničenja naoružane opozicije i vladinih snaga u Idlibu, a ministri odbrane dvije zemalje potpisali su memorandum o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Merkelovom naveo i da je zabrinut zbog situacije u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici nastaloj nakon ubistva lidera DNR Aleksandra Zahrčenka.

Sagovornici su tokom razgovora potvrdili da su spremni da doprinesu rješavanju sukoba u Ukrajini, uključujući i pregovore u okviru "normandijskog formata".

Dvoje lidera je, kako je navedeno, razgovaralo i o pitanjima prevazilaženja negativnih tendencija na svjetskom finansijskom tržištu.

Telefonski razgovor je održan na inicijativu ruskog predsjednika, a lideri su se dogovorili da nastave kontakt na raznim nivoima, dodaje se u saopštenju.