latinica  ћирилица
18/09/2018 |  16:07 ⇒ 17:41 | Autor: RTRS

U Domu zdravlja u Novom Gradu ponovo otvorena ginekološka ambulanta

U Domu zdravlja u Novom Gradu ponovo je otvorena ginekološka ambulanta. Pacijentkinje sa ovog područja do sada su odlazile na preglede u bolnicu u Prijedor.

Zbog odlaska ginekologa iz Doma zdravlja u Novom Gradu prije osam godina zatvorena je ginekološka ambulanta i porodilište. Otvaranju ambulante obradovale su se pacijentkinje.

U Domu zdravlja u Novom Gradu na ovaj način podigli su nivo zdravstvenih usluga. Blagovremeno su uputili ljekara na specijalizaciju.

"Ovo je jedina služba koja je nedostajala Domu zdravlja u Novom Gradu, tako sada imamo zaokruženu cjelinu. Znači naši pacijenti mogu kompletno obaviti zdravstvenu zaštitu", rekao je direktor Doma zdravlja Zoran Rađenović.

"Pored vođenja trudnoće u okviru primarne zdravstveen zaštite cilj nam je prvencija i rano otkrivanje malignih stanja grlića koje sve više uzima maha", istakao je ljekar specijalista ginekologije i akušerstva Duško Ćurguz.

"ЈZU Dom zdravlja je kroz proces sertifikacije i akreditacije deset timova porodične medicine i Centra za mentalno zdravlje kao i Centra za bazičnu rehabilitaciju pokazala jasnu opredjeljenost za unapređenje sigurnosti i kvaliteta u procesu zdravstvene zaštite", dodala ja koordinatorka kvaliteta zdravstvene zaštite u Domu zdravlja Vladana Dakić.

Vlada Republike Srpske uložila je u posljednje četiri godine oko dva miliona maraka u modrenizaciju Doma zdravlja. Opremanje ambulante pomogla je i opština.

"Mi ćemo nastojati i u narednom periodu da im pomognemo u prvom redu da im nađemo način da nabavimo sanitetsko vozilo koje je ovdje neophodno zbog širine prostora na kome pružaju zdravstvenu zaštitu". poručio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

"Opština Novi Grad je u budžetu za 2018.godinu obezbjedila sredstva u iznosu od 30.00 KM koja su namjenjena za ovaj projekat", kaže načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača.

Prema dostupnim podacima Novi Grad godišnje postaje bogatiji za 170 djece.