latinica  ћирилица
17/09/2018 |  15:40 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Bogoslovija Svetog Petra Dabrobosanskog proslavila krsnu slavu

Danas je bilo svečano u Foči gdje su učenici sa profesorima i brojnim gostima proslavili krsnu slavu Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog.

Vođeni ljubavlju prema Bogu i čovjeku mnogim bogoslovima je bio jedini uslov da poslije osnovne škole upišu Bogosloviju. Među njima su i Goran Brborić Ljubinja i Milan Erić iz Srema.

"Zavolio sam crkvu i Boga pa sam se opredijelio da upišem Bogosloviju, a imam i želju da u budućnposti pomažem narodu Hercegovine", ističe Brborić, učenik 2. razreda Bogoslovije.

Erić, koji je učenik 5. razreda Bogoslovije kaže da su za iz godine u godinu uslovi su sve bolji u Bogosloviji i da se može učiti s obzirom da živi u internatu.

Na molitvenom sabranju u hramu posvećenom svetim Petru Daborbosanskom i Vasiliju Ostroškom prelomljen je slavski kolač i osvještano slavsko žito.Đaci su i na svečanosti pokazali znanje koje stiču petogodišnjim školovanjem.

Od osnivanja 1882. godine Bogoslovija je ostavila snažan pečat u naučnom, prosvjetnom i duhovnom razvoju i kao prva visokoškolska ustanova u BiH. 

Fočanska bogoslovija jedna je od osam bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve i jedina u BiH. U Foči radi i bogoslovski fakultet, pored onih u Beogradu i Libertvilu.