latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:09 ⇒ 13:09 | Autor: RTRS

U Skupštini Distrikta uskoro rasprava o kapitalnim projektima

Za kapitalne projekte Distrikta Brčko ove godine iz budžeta je izdvojeno 35 miliona maraka.

Koalicione stranke nisu zadovoljne izdvajanjima i smatraju da su mala. Razloge vide u sistemu odlučivanja, jer poslanici nisu dovoljno edukovani i često glasaju za projekte koji nemaju riješene imovinsko- pravne odnose.

Sve ovo koči razvoj Distrikta.

Od 34, 7 miliona maraka u budžetu u ovoj godini za kapitalne projekte tokom šest mejseci u Brčkom je utrošeno svega 200 hiljada, što je nešto više od pola procenta.

Sredstva su blokirana,jer je do kraja građevinske sezone ostalo svega dva mjeseca.

- Ako imamo u vidu da nisu potrošena ni sredstva planirana budžetom kapitalnih potreba za 2016. i 2017, jasno je da se ovdje moraju tražiti rješenja, iznaći mogućnosti za angažovanje sredstava, po osnovu kapitalnih potreba, kaže Nevresa ikotić, iz Trezora Distrikta Brčko.

Trenutno je na čekanju oko 500 projekata samo u Komunalnom odejljenju, uglavnom zbog neriješenih imovinskih odnosa.

Većinu tih projekata predložili su poslanici koji ne poznaju oblasti o kojima dizanjem ruke odlučuju. Brčko je, kažu njihove kolege, talac takvog amaterizma, zbog kojeg ispaštaju sami građani.

- Ne postoje nikakva strateška dokumenta, ne postoji određeni program realizacije kapitalnih projekata, nego se to prepušta poslnaicima koji, uz svo uvažavanje, nisu najčešće stručni za određena pitanja . I onda poslanici predlažu a vlast usvaja takve projekte, bez prethodnih analiza, bez projektne dokumentacije, dodje poslanik u Skupštini Distrikta, Esad Atić.

Osim amaterizma u skupštinskim klupama sredstva su zarobljena i zbog redovnog kašnjenja usvajanja budžeta, problem je i u prevaziđenoj organizaciji javne uprave, ali i u lošem radu organa uprave i saradnji vladinih odjeljenja.

- Već od ktobra mjeseca počećemo razgovarati da se ubuduće u budžetu predlažu samo oni projekti za koje su riješeni imovinsko- pravni odnosi i urađena projektno- tehnička dokumentacija, naglašava Siniša Golić, poslanik u Skupštini Distrikta.

U Skupštini skoro jednoglasna opomena da ovako više ne može.

Umjesto da se razvija jer ima ogromna sredstva, Distrikt zaostaje u odnosu na sredine koje imaju mnogo manja izdvajanja iz budžeta za investiciona ulaganja.

O svemu ovome početkom jeseni očekuje se burna rasprava u Skupštini Distrikta Brčko.