latinica  ћирилица
17/09/2018 |  12:00 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Amerika daje Izraelu 38 milijardi dolara

Sjedinjene Američke Države će tokom narednih deset godina uputiti Izraelu ukupno 38 milijardi dolara pomoći za odbranu, a zakon propisuje da to neće zavisiti od predsjednika ni budućih sastava Američkog kongresa, već da je riječ o zagarantovanoj sumi.
Bijela kuća u Vašingtonu -
Bijela kuća u Vašingtonu

Ovaj akt je donesen u Kongresu, a Senat je sličan akt odobrio početkom avgusta.

Zakon odvaja mehanizam američke pomoći Izraelu od iznosa godišnjeg državnog budžeta.

Osim toga, predsjednik SAD dobija ovlaštenja za stvaranje rezervi za isporuke oružja u vrijednosti dodatne milijarde dolara.

Te pošiljke uključuju isporuke "pametne municije" za borbu protiv libanskog "Hezbolaha" i stvaranje zajedničkog programa sa Izraelom za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Prema sporazumu o vojnoj pomoći, SAD će od početka 2019. do kraja 2028. godine uputiti Izraelu 38 milijardi dolara.

Izrael se obavezao da od Kongresa neće tražiti dodatnu pomoć, te da će smanjiti udio pomoći pretvoren u izraelsku valutu šekel.

Ova klauzula ugovora izazvala je ozbiljne nesuglasice, a, prema političkim analitičarima, upravo je zbog nje potpisivanje sporazuma odlagano nekoliko puta.

"Izrael nešnel njuz" naglašava da je ovo najveća pomoć koju je Izrael ikada primio od SAD.

Američki zakonodavci nastoje da garantuju Izraelu sredstva za samostalnu odbranu od rastućih prijetnji i sve veće prisutnosti Irana na sjevernoj granici, navode američki vojni analitičari.

U decembru 2016. godine Senat je usvojio Zakon o obrambenoj politici, koji uključuje više od 600 miliona dolara za saradnju sa Izraelom u protivraketnoj odbrani.

Izrael je veoma zadovoljan Zakonom o pomoći iz SAD, naročito zbog činjenice da tokom sljedećih deset godina nijedna uprava ili saziv Kongresa neće imati ovlaštenja za smanjenje te pomoći.

Kada je riječ o mogućem povećanju te sume, ono je moguće uz posebne dekrete kojima bi sredstva bila dodatno povučena iz saveznog ili budžeta Pentagona za posebne operacije.