latinica  ћирилица
16/07/2018 |  18:05 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Kakva je sudbina Gradske apoteke u Doboju?

Gradska apoteka u Doboju je pred likvidacijom zbog tri miliona KM duga. Time Grad ostaje bez preduzeća čiji je osnivač. Saglasnost za to, nakon žalbe Grada, dao je i republički pravobranilac, a podržala većina u Skupštini grada.

Apoteka neće u stečaj, već u likvidaciju. Strateški partner, privatnik iz Kozluka, u roku od dva mjeseca dužan je da izmiri sva dugovanja Apoteke i zadrži svih 35 radnika.

Sporan, zbog imovinskih odnosa, atraktivni poslovni prostor apoteke u centru grada u tom postupku biće knjižen na osnivača.

"Prostor će se knjižiti na grad Doboj. Za sam prostor postoji zabrana otuđenja u vrijeme trajanja strateškog partnerstva, a isto tako zabrana bavljenja drugom djelatnošću u tom prostoru, koji je namijenjen isključivo za apotekarsku djelatnost", rekao je Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Doboja.

Likvidacija je i za SNSD pošteniji način rješavanja dugova Apoteke.

"To je sigurno rješenje koje će pomoći da se povjerioci Apoteke namire, a s obzirom da je u minusu od tri miliona KM, o tome treba neko drugi da vodi računa", kaže Vojislav Rađa, odbornik SNSD u Skupštini grada Doboj.

Ne može neko ko je godinama vršilac dužnosti odlučivati o sudbini 35 radnika, upozorava Socijalista Vedran Gligorić. Tražiće, kaže, da se o mandatu v.d. direktora Apoteke izjasne i inspekcija. Nije optimista ni za radna mjesta radnika Apoteke.

"Da li je moguće da za ovo glasamo? Prilikom javnog poziva za izbor strateškog partnera nije pominjana likvidacija, a poslije se stavlja u ugovor. To nije u redu", smatra Gligorić.

Da li ima ovlašćenja da kao v.d. direktora pokrene likvidaciju Apoteke, Vedran Mitrović nije odgovorio ni odbornicima ni novinarima. Ovim postupkom nadležni tvrde da su izbjegli stečaj koji bi Apoteka morala da otvori jer su joj zbog dugova računi mjesecima blokirani.