latinica  ћирилица
14/07/2018 |  21:13 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Osveštani temelji Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu

U prisustvu mnogobrojnih vjernika, izaslanik episkopa banjalučkog Јefrema jeromonah Teofil, nastojatelj manastira Osovica, uz sasluženje više sveštenika osveštao je danas temelje Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu, čiji su kumovi Darko Banjac i Ranko Stojaković.
Osveštanje temelja Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu (foto: rtv-kd.com) -
Osveštanje temelja Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu (foto: rtv-kd.com)

U prisustvu mnogobrojnih vjernika, izaslanik episkopa banjalučkog Јefrema jeromonah Teofil, nastojatelj manastira Osovica, uz sasluženje više sveštenika osveštao je danas temelje Hrama Svetih mučenika jasenovačkih u Međuvođu, čiji su kumovi Darko Banjac i Ranko Stojaković.

"Na moje veliko zadovoljstvo i Ranka Stojakovića,koji je zajedno sa mnom kum ovih temelja, ovdje su završeni temelji i počeo se graditi Hram Svetih mučenika jasenovačkih. To je jedini hram u eparhiji banjalučkoji koji će ponijeti takav naziv. Hram Svetih mučenika jasenovačkih posvećen je stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu od strane Nezavisne države Hrvatske", kazao je narodni poslanik Darko Banjac, koji je i predsjednik Gađevinskog odbora za izgradnju hrama.

On je rekao da je specifično za ovaj hram to da postoji međuvođska parohija, koja nije zaživjela poslije Drugog svjetskog rata.

Banjac je pojasnio da je sadašnji administrator ove parohije knežički paroh Željko Јevđenić, a kada se ovaj hram završi međuvođska parohija će ponovo biti uspostavljena.

Za ljude ovog kraja, odakle sam i ja jer sam rođen u Brekinji, ovaj hram puno znači, i evo sada zajedno sa svojim prijateljem Rankom Stojakovićem, pokušaćemo uz veliku i srdačnu pomoć dobrih ljudi da ga izgradimo, rekao je Banjac.

Stojaković je istakao da za njega lično izgradnja hrama u Međuvođu mnogo znači, a kumstvo mu je velika čast, ne samo zato što će ovi temelji i crkva kad se jednom napravi ukrasiti centar Međuvođa, nego prije svega što će ovo biti prvi sveti pravoslavni hram koji je posvećen novomučenicima jasenovačkim.

Svi mi ovdje u Međuvođu smo ponosni što smo dočekali ovaj dan, a u roku od godinu dvije očekujemo završetak izgradnje hrama i povratak međuvođske parohije d a imamo svoga popa i hram u kojem ćemo moći da zapalimo svijeću i prisustvujemo službama, rekao je Stojaković.

Izgradnja Hrama Svetih mučenika jasenovačkih je nešto veliko i za Pavu Ćirić iz Međuvođa, koja kaže da od njenog djetinjstva u ovom selu nije bilo ništa tako značajno i da su zbog toga veseli svi mještani.

Boško Vukadinović je sada zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Međuvođe, a bio je predsjednik kada je zemljište dodijeljeno crkvi i zbog toga se veoma raduje što je izgradnja hrama počela, tim prije što će hram u njihovom mjestu biti prva pravoslavna svetinja koja će niknuti pored samog puta Prijedor- Kozarska Dubica.

Vrijednost radova na uređenju zemljišta i izgradnji temelja Hrama Svetih mučenika jasenovačkih je oko 60.000 KM, a izvođač radova je dubičko građevinsko preduzeće "Šumil".

Na ovom području je devet sela sa oko 870 domaćinstava.

Izvor: RTV Kozarska Dubica